Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Εκλέγεται Σήμερα ο Διάδοχος του Δ.Χριστόφια στο ΑΚΕΛ...

Σήμερα Το απόγευμα , και κεκλεισμένων των θυρών, συνέρχεται η 105μελής Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για να εκλέξει με μυστική ψηφοφορία τον νέο γενικό γραμματέα του κόμματος, ο οποίος θα διαδεχθεί στη θέση αυτή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ο νέος γενικός γραμματέας θα είναι ο πέμπτος στην ιστορία του ΑΚΕΛ και για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τον υποψήφιο από το Πολιτικό Γραφείο προς την Κεντρική Επιτροπή. 
Για το λόγο αυτό άρχισε από τη Δευτέρα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, αλλά το Πολιτικό Γραφείο επέβαλε μυστικότητα και ουδείς, πλην του Δημήτρη Χριστόφια, θα γνωρίζει τους υποψηφίους πριν τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. 
Πάντως, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το αξίωμα του γενικού γραμματέα θα διεκδικήσουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης και ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου Αντρος Κυπριανού. Αμφότεροι είναι μέλη της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής. 
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι «δεν είναι βασιλιάς για να χρίσει διάδοχο». Όμως στα τέλη Δεκεμβρίου είχε αναφερθεί σε ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να διαθέτει ο γενικός γραμματέας. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε ως ευνοϊκή για τον Αντρο Κυπριανού και έκτοτε ο κ. Χριστόφιας έχει αποφύγει επιμελώς να εκφράσει προτίμηση για συγκεκριμένο στέλεχος.
Κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το τελικό αποτέλεσμα ο τρόπος, με τον οποίο ο Δ. Χριστόφιας θα τοποθετηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Αν αποφασίσει να μιλήσει και να τοποθετηθεί ανοιχτά ή έμμεσα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, τότε θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ αυτού. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ο Νίκος Κατσουρίδης έχει μια ισχυρή ομάδα 30-35 μελών στην ΚΕ, που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ενώ ο Αντρος Κυπριανού έχει περίπου τους μισούς. Δηλαδή, περίπου το 50% των μελών είναι τοποθετημένο και τη νίκη θα τη δώσει το υπόλοιπο 50% των μελών, που, συνήθως, ευθυγραμμίζεται με την απόφαση των καθοδηγητικών οργάνων.
Eξάλλου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένας εκ των δύο να αποσυρθεί στο τέλος από την «κούρσα» της διαδοχής.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι γύρω στο 80% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι έμμισθα στελέχη του κόμματος.
Κομματικά στελέχη και πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτος υποψήφιος, αν φανεί ότι το αποτέλεσμα μεταξύ Κυπριανού- Κατσουρίδη είναι οριακό. Σε αυτή την περίπτωση συζητούνται τα ονόματα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, της υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του μέλους του ΠΓ Γιαννάκη Κολοκασίδη και του γγ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: