Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή του Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου και πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες για να πραγματοποιηθούν τα σχετικά διαβήματα.
Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη, «παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Η Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησε το θέμα και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ.Σπέχαρτ.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου, τόνισε ότι η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και η υποβάθμιση των προκλήσεων οδηγούν σε αποθράσυνση των Τούρκων.
«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου» τόνισε και κατέληξε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ζητήσει ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Για εκμετάλλευση της κυβερνητικής απραξίας από τους Τούρκους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της προβλήματα εδώ και καιρό έχει χάσει τον έλεγχο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά θέματα της χώρας».
Αναρωτήθηκε παράλληλα «πότε επιτέλους η κ. Μπακογιάννη θα ανησυχήσει; Όταν τα τουρκικά F16 φτάσουν να πετούν πάνω από την Ακρόπολη;».
ΤΙ ΕΓΙΝΕ 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία. Δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 παρενόχλησαν ελληνικό Super Puma που εκτελούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αγαθονήσι στο Αγαθονήσι. Προκλητικό περιστατικό είχε σημειωθεί και προχθες, των Θεοφανίων, λίγο μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από το νησί.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, τα τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν το ελληνικό Super Puma και του ζήτησαν να αποχωρήσει από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πετά σε τουρικό εναέριο χώρο.
Τα τουρκικά μαχητικά αναγνώρισαν το ελληνικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, ενώ ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά.
Την ίδια ώρα, τουρκικό σκάφος στην περιοχή παρενόχλησε ελληνική κανονιοφόρο, που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Η έρευνα και οι τουρκικές προκλήσεις είχαν ξεκινήσει από προχθες, των Θεοφανίων, στην περιοχή του Αγαθονησίου, όπου βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας και έστειλε σκληρό μήνυμα στην Αγκυρα.
Ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, τύπου Super Puma, βρέθηκε στην περιοχή του Αγαθονησίου , προσπαθώντας να εντοπίσει 15 άτομα που βρίσκονταν στη θάλασσα, που πιθανότατα ήταν παράνομοι μετανάστες.
Την ώρα της επιχείρησης, το Super Puma δέχθηκε σωρεία κλήσεων από Τούρκο αξιωματούχο στη συχνότητά του, που το καλούσε να αποχωρήσει από την περιοχή.
Το Super Puma δεν κατάφερε να εντοπίσει τα 15 άτομα, κι έτσι η επιχείρηση ξεκίνησε εκ νέου το πρωί της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: