Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009

Ρωσική Aεροναυτική Άσκηση στο Αιγαίο


Θα διεξαχθεί στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία 

Την παρουσία του ρωσικού στόλου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αξιοποιήσει παρασκηνιακώς η Αθήνα, προκειμένου να «απαντήσει» στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Λίγες εβδομάδες μετά τον πλου ερευνητικού πλοίου τουρκικών συμφερόντων (υπό νορβηγική σημαία) στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η διοίκηση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσοφ» ζήτησε χθες από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την άδεια δέσμευσης της ίδιας περιοχής για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων εντός των ορίων του FΙR Αθηνών στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου. 

Τα ρωσικά γυμνάσια θα συνεχιστούν στις 11 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, τα οποία όμως εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης πτήσεων (FΙR) της Αθήνας. 

Η ρωσική αεροναυτική δραστηριότητα στην περιοχή δεν θεωρείται επιχείρηση μείζονος κλίμακας (θα συμμετέχουν τα αεροσκάφη του «Κουζνέτσοφ», καθώς και δύο πλοία ανεφοδιασμού που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο), στρατιωτικοί κύκλοι όμως κρίνουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τις συγκεκριμένες περιοχές όπου διεξάγεται. 

Ειδικότερα, η υποβολή του ρωσικού αιτήματος για τη διεξαγωγή της άσκησης προς την Αθήνα ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της ελληνικής ευθύνης σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όπως ο θαλάσσιος χώρος νοτίως του Καστελόριζου, που στην ουσία συνδέει τα FΙR Αθηνών και Λευκωσίας. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μπορεί να μην εκδηλώνονται δυναμικού χαρακτήρα αμφισβητήσεις, όμως είναι μια νευραλγική περιοχή σε ό,τι αφορά τις «παγωμένες» συζητήσεις για τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. 

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν ένα μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώθηκε με σχεδόν επιθετικού χαρακτήρα πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και το Κεντρικό Αιγαίο, σε συνδυασμό με τον πλου του νορβηγικού σκάφους νοτίως του Καστελόριζου. Επίσης σε δύο περιπτώσεις η τουρκική πλευρά αμφισβήτησε όχι μόνο την ελληνική δικαιοδοσία στο FΙR, αλλά και την κυριαρχία στο Φαρμακονήσι, καλώντας την παραμονή Χριστουγέννων και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο να απομακρυνθεί από την περιοχή, λέγοντας ότι η πτήση γινόταν εντός τουρκικού FΙR. Πολλά από τα περιστατικά αυτά πάντως επιχειρήθηκε να αποκρυβούν από την κυβέρνηση. 

Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά επιτελεία βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, ενώ δεν λείπουν και πολιτικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μια ένταση στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια και του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη , οι οποίοι στις ομιλίες τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έκαναν λόγο για «δύστροπους γείτονες» , ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση για τη νέα χρονιά» την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. 

Ο κ. Κ. Παπούλιας τα Θεοφάνια στο Αγαθονήσι 

Στο ακριτικό Αγαθονήσι θα μεταβεί τα Θεοφάνια με ένα Σούπερ Πούμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας για να παρακολουθήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Αν και ο ίδιος αναφέρει ότι η απόφασή του να επισκεφθεί το Αγαθονήσι έχει ληφθεί εδώ και καιρό, πολύ πιο πριν από τις τουρκικές προκλήσεις με τις χαμηλές πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από το νησί, ωστόσο η παρουσία του θα πρέπει να χαρακτηριστεί συμβολική. Ο κ. Παπούλιας προσκλήθηκε από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι θα τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη, και θέλει με την παρουσία του εκεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην προκλητική πολιτική στην οποία επιμένει η Αγκυρα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έφθασε μάλιστα στο σημείο να αποστείλει ανήμερα τα Χριστούγεννα αεροσκάφη F-16 για να παρενοχλήσουν ένα ελικόπτερο Σινούκ το οποίο εστάλη για την αλλαγή της φρουράς στο νησάκι, λέγοντας στους έλληνες πιλότους να απομακρυνθούν διότι βρίσκονταν εντός περιοχής τουρκικής ευθύνης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνηθίζει να επισκέπτεται ακριτικά μέρη. Το περασμένο Πάσχα βρισκόταν στο Καστελόριζο και εν συνεχεία στον Εβρο. Η απόφασή του πάντως να παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Αγαθονήσι αντί στον επίσημο εορτασμό στον Πειραιά αιφνιδίασε τα πολιτικά κόμματα και το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι τον Πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Αιγαίου κ. Π. Καμμένος και ο υφυπουργός Αμύνης κ. Ι. Πλακιωτάκης.
το βήμα onLine

1 σχόλιο:

ΕΛΛΗΝ VS CHAOS είπε...

Ο.Ε.Α. ΣΗΜΑ Η

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/01/
httprapidshare.html