Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Τεράστιες Προσδοκίες, Αλλά και Επιφυλάξεις Γεννά η Εποχή του Μπαράκ Ομπάμα

Η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες και ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο, συνοδευόμενες από επιφυλάξεις απέναντι στις προκλήσεις που περιμένουν τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσημης τελετής στην Ουάσινγκτον, ο διεθνής Τύπος χρησιμοποιεί ευρέως τον τίτλο «Το Αμερικανικό Ονειρο» που ενσαρκώνει ο νέος, Δημοκρατικός πρόεδρος με την υποστήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης. 
Παράλληλα όμως συνυπάρχουν τα ερωτηματικά για την ευόδωση τέτοιων προσδοκιών, απέναντι στις τόσο μεγάλες δυσκολίες που θα εμφανισθούν. 
«Νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ μια ημέρα που η διεθνής κοινότητα προσδοκούσε τόσα από την εκλογή ενός Αμερικανού προέδρου» δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ, υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.
Περιγράφοντας τις προσδοκίες που γεννήθηκαν από την εκλογή αυτή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο δήλωσε ότι «το φαινόμενο Ομπάμα» μπορεί να συντομεύσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, εάν το επιτελείο του κατορθώσει «να εμπνεύσει εμπιστοσύνη».
Αλλοι, ωστόσο, έσπευσαν να απευθύνουν προειδοποιήσεις απέναντι σε «ανεδαφικές» ελπίδες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα παραλαμβάνει μια χώρα που διεξάγει δύο πολέμους, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επιβαρυμένη από μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας.

Θα έλθει αντιμέτωπος με ποικιλόμορφες προκλήσεις, από την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το Μεσανατολικό. Εχει παραδεχθεί ότι το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο στην αμερικανική βάση στο έδαφος της Κούβας, ενός από τα σύμβολα της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, δεν θα συντελεσθεί όσο γρήγορα θα το επιθυμούσε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απολαμβάνει «παγκόσμιας περιόδου χάριτος», αλλά δεν έχει «το μαγικό ραβδί» δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
«Θα έχει μία τεράστια αποστολή, ακόμη κι αν τα χαρίσματά του είναι τεράστια [...] νομίζω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε απ' αυτόν να επιλύσει αμέσως όλα τα προβλήματα της Αμερικής, ούτε, συμπληρωματικά, τα δικά μας προβλήματα» είπε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «το κλειδί» για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης , δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ευχόμενη «αποτελεσματικότητα και καλή τύχη» στον Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνεργασθούν με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, αλλά τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο έχουν τονίσει ότι η Ευρώπη, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται τον Απρίλιο, πρέπει να συνεχίσει να κατέχει τη θέση της στη διεθνή διπλωματική σκηνή.
Αυτή η συνεργασία πρέπει να σημαδευτεί από την αμοιβαία κατανόηση και διαμορφωθεί επί της αρχής ότι «μία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματα ολόκληρου του κόσμου» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.
Η Κίνα έκανε επίσης από την πλευρά της γνωστές τις προσδοκίες της από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ζητώντας την άρση των «εμποδίων» που τίθενται στη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του λέγοντας ότι «είναι πεπεισμένος πως οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις γεννιούνται από μεγάλες προσδοκίες»
Οι φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα καταλαμβάνουν την Τρίτη τις πρώτες σελίδες των ανά τον κόσμο εφημερίδων. Η εφημερίδα El Pais δημοσιεύει τη φωτογραφία του νέου προέδρου των ΗΠΑ και της συζύγου του υπό τον τίτλο: «Το αμερικανικό όνειρο στην εξουσία».
Αλλά οι σχολιαστές δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον. «Η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Ομπάμα κινδυνεύει να τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχυ» γράφει η Diario de Noticias της Λισαβόνας. «Το σχέδιο Ομπάμα είναι ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου» λέει με τη σειρά της η γερμανική Berliner Zeitung.
Η προεδρία Ομπάμα αναμφισβήτητα δεν θα αποτελέσει σημείο καμπής σε οικονομικό επίπεδο , προβλέπει ο πολιτειολόγος Μικέλε Σαλβάτι στην ιταλική Corriere della Sera, «διότι θα είναι δύσκολο να επέμβει σε ένα συμπαγές δίκτυο παγιωμένων συμφερόντων».
Στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, η Jakarta Post γράφει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει δεκτός «ως αδελφός», αλλά δεν έχει την απάντηση σε όλα τα προβλήματα.
«Πολλοί άνθρωποι στην Ινδονησία, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, έχουν προσδοκίες στις οποίες ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί» γράφει η εφημερίδα.
το Βήμα on line

2 σχόλια:

ria είπε...

καλά, περιμένει κανείς στα σοβαρά, αλλάγή στην εξωτερική πολιτική της αμερικής?
πόσο αφελής μπορεί να είναι?

Nightly-visitor/Νυκτερινός Επισκέπτης είπε...

Εξωτερική Πολιτική μεσα από την κρεβατοκάμαρα των κλίντον,δηλαδή Γάμισέτα......