Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Σοκ στην Ευρώπη, αδιέξοδο στην Ελλάδα

Το υψηλό χρέος και το πρόβλημα δανεισμού οδηγούν τη χώρα σε ύφεση. Μόνη ελπίδα η ανοχή των Βρυξελλών, που φαντάζει απίθανη
Στοιχεία-σοκ που θα προβλέπουν το 2009 ανάπτυξη στην Ελλάδα κάτω από το 1% και το έλλειμμα στα ύψη, ανοίγοντας το δρόμο της επιτήρησης τόσο για εμάς όσο και για αρκετές χώρες, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στις εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει θα «βλέπει» την Ευρώπη να βυθίζεται στην ύφεση. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο οξύ που αναμένεται σε επίπεδο Ε.Ε. αρνητική ανάπτυξη κατά 2%. Πάρα πολλά κράτη θα γνωρίσουν καθίζηση εσόδων και θα ξεπεράσουν σε έλλειμμα το όριο του 3% του ΑΕΠ:
*Μεγαλύτερο από 10% αναμένεται να είναι το έλλειμμα στην πρώην «ατμομηχανή» Ιρλανδία αλλά και στη Βρετανία.
*Η Γαλλία και η Ελλάδα ανήκουν σε μια δεύτερη ομάδα χωρών, με έλλειμμα αρκετά πάνω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ πολλές χώρες όπως η Ιταλία θα υπερβούν οριακά το «φράγμα» της επιτήρησης.
Ετσι, από Δευτέρα ξεκινά η «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» για τη μισή Ευρώπη. 
Η Επιτροπή πρέπει να λάβει στοιχεία από τις κυβερνήσεις πριν βγάλει το τελικό της πόρισμα εντός των επόμενων δύο ή τριών μηνών.
Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που η Ε.Ε. μπαίνει σε ύφεση -τη χειρότερη, μάλιστα, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόσθετο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αιτία, το τεράστιο δημόσιο χρέος και η ανυποληψία της στις διεθνείς αγορές, η οποία προκλήθηκε από την αδυναμία της να βάλει τάξη στην οικονομία ύστερα από 13 χρόνια ετήσιας ανάπτυξης που πλησίαζε ετησίως το 4%. 
Το υψηλό χρέος και η δυσκολία δανεισμού της χώρας εμποδίζουν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για να τονώσει την οικονομία και να λάβει μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. 
Την ελληνική αδυναμία, μάλιστα (αλλά και άλλων χωρών με αντίστοιχα προβλήματα) εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά το τελευταίο διάστημα και οι διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί για να «απαιτήσουν» υψηλά επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα (η επόμενη έκδοση 5ετών ομολόγων θα υπερβεί το 5%, όπως όλα δείχνουν). 
Η ειρωνεία είναι ότι μεγάλες διεθνείς τράπεζες αγοράζουν τα ομόλογα με επιτόκια της τάξης του 5% και τα καταθέτουν μετά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δανειστούν με περίπου 2%, κερδίζοντας από τη διαφορά. 
Ο Γ. Παπαθανασίου αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια αλλά και με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης της «ανοχής» των Βρυξελλών.
Θα ακολουθήσει, το απόγευμα, η πολύ κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης στην οποία ίσως αποφασιστεί επιείκεια για τα κράτη που έχουν «ξεφύγει», αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία και η επιτήρηση να μείνει μετέωρη. 

Η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της μόνο έναν «άσο» με τη μορφή λογιστικού τρικ: είναι η νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ, που το υπουργείο Οικονομίας θέλει να θέσει σε εφαρμογή από το 2010. Με τη μέθοδο αυτή είναι δυνατόν να εμφανιστεί αυξημένο έως και κατά 20% (περί τα 50 δισ. ευρώ) το εισόδημα της χώρας, μειώνοντας αυτόματα έλλειμμα και χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και βοηθώντας την αποφυγή της επιτήρησης.

πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: