Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Πληροφορίες για Εφοδιασμό του Ισραήλ με Όπλα μέσω Ελλάδας

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η αναφορά του πρακτορείου Reuters ότι οι ΗΠΑ αναζητούν εμπορικό πλοίο, προκειμένου να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό ναυτικό επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για «επικίνδυνο φορτίο» και «εκρηκτικές ύλες», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η αντιπολίτευση δεν θεώρησε πειστική τη διάψευση. Το ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου του για θέματα Άμυνας, Βάσως Παπανδρέου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εμπλέκει τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους».
«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλη ποσότητα αμερικανικών πυρομαχικών βρίσκεται στο Λιμάνι του Αστακού και πρόκειται να μεταφερθεί στο Ισραήλ. Αυτό προϋποθέτει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απαράδεκτο», αναφέρει η κ. Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση «να πάρει ξεκάθαρη θέση», επισημαίνοντας ότι «στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτς, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού αντισυνταγματάρχης Π.Ράιντερ δηλώνει ότι 325 κοντέινερς πυρομαχικών μεταφέρονται, από γερμανική εταιρεία, από το λιμάνι του Αστακού προς το λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αντί να διαψεύδει δημοσιεύματα, να τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες δηλώσεις».
Ο ΣΥΝ ζήτησε «την άμεση διάψευση ή επιβεβαίωση της είδησης από την κυβέρνηση».
Σε εξέλιξη βρίσκεται θρίλερ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού προς το Ισραήλ μέσω του ελληνικού λιμανιού. 
Το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τη χρησιμοποίηση του Αστακού «και οποιουδήποτε άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας για τον εφοδιασμό του Ισραηλινού Στρατού». Ωστόσο «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα την αποκαλυπτική προκήρυξη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με όλα τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη μεταφορά. Πρόκειται για διεθνή, ουσιαστικά, διαγωνισμό για τη μίσθωση εμπορικών πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές υψηλής επικινδυνότητας από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ με δύο δρομολόγια. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Ρώυτερς) τοποθετούν τα δρομολόγια από τα μέσα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 
Το θρίλερ με τη χρησιμοποίηση του Αστακού- που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και παλαιστινιακών οργανώσεων και άλλων κοινωνικών φορέων- εντείνεται και από τη στάση του αμερικανικού Πενταγώνου και του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Ενώ το πρώτο επιβεβαιώνει τη μεταφορά- χωρίς να προσδιορίζει πάντως τον τόπο φορτώσεων- στην Αθήνα αρμόδια στρατιωτική πηγή δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία εμπλοκή ούτε γνωρίζει για το θέμα»... Και αυτό όταν πρόκειται, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, για είσοδο στην Ελλάδα στρατιωτικού υλικού, έστω και τράνζιτ. Πάντως σχετικά με τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, από ορισμένες πλευρές αναφερόταν ότι με τη συγκεκριμένη διατύπωση γίνεται προσπάθεια να φανεί εμμέσως ότι η μεταφορά αφορά αποκλειστικά και μόνο ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και όχι του Ισραήλ. 
Τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Αστακού, που ανήκει σε ιδιώτες, χρησιμοποιείται συχνά από αμερικανικά πολεμικά πλοία. 
Το Πεντάγωνο 
Η είδηση που μεταδόθηκε πρώτη φορά τα χαράματα του Σαββάτου από το Ρώυτερς, ανέφερε ότι η μεταφορά θα γίνει με δύο δρομολόγια, στις 25 και 31 Ιανουαρίου. 
Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Ρώυτερς ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα δρομολόγια των πλοίων για λόγους ασφαλείας, επιβεβαίωσε όμως ότι σχεδιάζεται η μεταφορά πυρομαχικών στο Ισραήλ. «Η παράδοση πυρομαχικών θα γίνει σε μια προκαθορισμένη αποθήκη πυρομαχικών στο Ισραήλ, όπως προβλέπεται από συμφωνία που έγινε το 1990 μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε ο αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Η μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις αυτών των ημερών στη Λωρίδα της Γάζας», προσέθεσε. 
«Η μεταφορά ποσότητας πυρομαχικών που φτάνει τους 3.000 τόνους δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει ένας μεσίτης ασφαλειών (broker), υπό τον όρο της ανωνυμίας. 
ΤΗ αίτηση για να ναυλωθεί το πλοίο έγινε στις 31 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου πολεμικού υλικού στο Ισραήλ από γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Επρόκειτο για 989 κοντέινερ των έξι μέτρων, συνολικού βάρους άνω των 2,6 εκατ. κιλών, που μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Καρολίνα στο Ασντόντ. Σύμφωνα με την «Τζερούζαλεμ Ποστ», το φορτίο αυτό έφτασε αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ και οι βόμβες που περιείχε χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, για να πλήξουν τους υπόγειους εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς.
Τα Νέα online

Δεν υπάρχουν σχόλια: