Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Nέο Eλληνικό Bέτο, Aυτήν τη Φορά τον Δεκέμβριο.....

"Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας";

Εντείνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς Αθήνα και Σκόπια για λύση στο ζήτημα της ονομασίας «εδώ και τώρα», καθώς μετά την αυριανή συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει την επίσημη και τελική του πρόταση επί κυβέρνησης Μπους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση του κ. Νίμιτς, για την οποία μάλιστα αναμένεται να ζητήσει απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς προκρίνει το όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» για διεθνή χρήση, ενώ περιέχει σύσταση προς τρίτες χώρες να υιοθετήσουν στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ τον όρο «Μακεντόνσκι» (δηλαδή «μακεδονική») για τον προσδιορισμό της υπηκοότητας που θα αναγράφεται στα διαβατήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μ. Νίμιτς δεν ζητεί κατάργηση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ για χρήση στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που ντε φάκτο θα οδηγήσει σε διπλή ονομασία. 

Καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις 
Κι ενώ σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου του ΝΑΤΟ για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τεντώνει το σχοινί της αδιαλλαξίας. Θέτει εκ νέου ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» με αφορμή άσκηση του ΣτρατούΞηράς στη Φλώρινα, για την οποία με ανακοίνωση εξέφρασε την ανησυχία του «για την κατάσταση των Μακεδόνων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας»! 

«Η συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας με ανυπόστατους ισχυρισμούς και εθνικιστικές κορόνες, αποκαλύπτουν σε όλη τη διεθνή κοινότητα τις πραγματικές προθέσεις του κ. Γκρούεφσκι και υπονομεύουν την προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης μίλησε για «επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας». 

Σίγουρος και για νέο ελληνικό βέτο 
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κινείται με το βλέμμα στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι εν όψει των τοπικών και προεδρικών εκλογών στη γείτονα το 2009 και, καθώς είναι σίγουρος και για το νέο ελληνικό βέτο, αυτήν τη φορά τον Δεκέμβριο, όσον αφορά τη χορήγηση ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί να μετακυλίσει την ευθύνη ενός νέου ναυαγίου στην Αθήνα. 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η σκοπιανή πλευρά δεν θα αλλάξει στάση ούτε στην αυριανή συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, παρ΄ ότι είναι πια εμφανές ότι και η Ουάσιγκτον ζητεί πλέον από τα Σκόπια εποικοδομητική στάση στη διαπραγμάτευση.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: