Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Γονατίζουν οι κολοσσοί της Ευρώπης

μία μετά την άλλη οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης «κατεβάζουν ρολά» σε μια αμυντική κίνηση, ώστε να αντέξουν το «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης, που μόλις άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα και βεβαίως ο κύριος όγκος του δεν έχει ακόμη φθάσει στις ακτές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ούτε λίγες ώρες δεν σταματούν τα παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα να μεταδίδουν πολύ σοβαρές και άκρως δυσάρεστες ειδήσεις, για τους κλυδωνισμούς της πραγματικής πλέον οικονομίας.
Η τελευταία πολύ ανησυχητική είδηση έρχεται από το Βέλγιο, όπου η τελευταία ανέπαφη από την κρίση τράπεζα περνάει τις δυσκολότερες ώρες στην ιστορία της. Η Credit Bank δίνει ξαφνικά αγώνα επιβίωσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βελγική πρωτεύουσα μέχρι το πρωί θα έχουν όλα κριθεί. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, που ο Βέλγος Πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα από την Κίνα, για να προλάβει τις εξελίξεις στη χώρα του.
Την ίδια στιγμή, ο πλανήτης αναμένει κάποια ανακούφιση από τη νέα μεγάλη και ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πολλοί όμως είναι εκείνοι, που διατυπώνουν την άποψη ότι και αυτό το τελευταίο αμυντικό ανάχωμα θα αποδειχθεί ελάχιστο μπροστά στο ύψος του κύματος της κρίσης.
Παράλληλα, με «κομμένη την ανάσα» αναμένουν οι αγορές την επίσημη ανακοίνωση την επόμενη Πέμπτη της εισόδου της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση. Κάτι τέτοιο, ακόμη και για ένα πρωτοετή φοιτητή οικονομικών σημαίνει ότι η ύφεση θα επεκταθεί σε όλες σχεδόν οικονομίες του πλανήτη, με πρώτη και άμεσα ορατή επίπτωση την ανεργία.
Οι πολίτες, τουλάχιστον της Ευρώπης, αντιλαμβάνονται με σαφήνεια το μέλλον τους και η οικονομική ψυχολογία είναι στο ναδίρ.
Το γενικό κλίμα όμως στις αγορές της Ευρώπης είναι τόσο αρνητικό, που επηρεάζει μέχρι και την «ελαφριά βιομηχανία του θεάματος». Τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι κατεβαίνουν η μία μετά την άλλη πολλές θεατρικές παραστάσεις, καθώς η κίνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι σε πολύ λίγο δεν θα βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Η κρίση χτυπά και τη βιομηχανία των… Χριστουγέννων. Χιλιάδες εταιρίες εποχιακών προϊόντων κλείνουν, καθώς οι παραγγελίες είναι εξαιρετικά μικρές, έως ανύπαρκτες.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οι κλυδωνισμοί σε μεγάλα και προβεβλημένα βιομηχανικά σχήματα.

Η L’oreal για παράδειγμα, έκλεισε το εργοστάσιό της στη Μεγάλη Βρετανία, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς μεροκάματο, μέχρι νεοτέρας.
Κλείνει για 2,5 μήνες η Mercedes

Μετά τη γαλλική Renault, εκτός λειτουργίας για πέντε εβδομάδες θα παραμείνουν τα εργοστάσια της Daimler επειδή οι πωλήσεις παγκοσμίως των αυτοκινήτων της μάρκας Mercedes έχουν μειωθεί, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρίας.
Το δημοσίευμα συμπίπτει με την κίνηση της άλλης κολοσσιαίας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της BMW να ανακοινώσει το "πάγωμα" των εργασιών για τέσσερις ημέρες σε ένα από τα εργοστάσιά της, στη Λειψία της ανατολικής Γερμανίας, εν μέσω φόβων ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι σοβαρότερη απ΄ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» έγραψε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων της Daimler θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, χωρίς να αναφέρει ακριβή ημερομηνία.

Η BMW ανακοίνωσε ότι το "πάγωμα" των εργασιών θα οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων της σειράς 1 και 3 κατά 2.800.

Οι μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων της δεν θα επηρεαστούν, αλλά στο προσωπικό δεν θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες υπερωρίες.

Απαισιόδοξος ο Τζ. Στίγκλιτς

Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς σημαντική επιβράδυνση και είναι πιθανόν να παραμείνει σ' αυτή την κατάσταση για αρκετό χρονικό διάστημα, διαβλέπει ο καθηγητής και νομπελίστας οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, (σχηματοποιώντας τη μορφή της ύφεσης με το γράμμα L) και προειδοποιεί για ενδεχόμενη μεγάλη άνοδο της ανεργίας.

Ο διάσημος οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δέχεται ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο -με πρωτεργάτη τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν- για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι καλύτερα δομημένο από το αμερικανικό, τονίζοντας παράλληλα ότι η αντίδραση της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή για όλες τις χώρες για να είναι αποτελεσματική.

Η κρίση, λέει, ήταν και προβλέψιμη και αναμενόμενη, αφού "ζούσαμε πάνω σε δανεισμένο χρήμα και δανεισμένο χρόνο και οι καταναλωτικές συνήθειες στις ΗΠΑ ήταν αδύνατο να συντηρηθούν".

Για τις τράπεζες αναρωτιέται, αφού δεν κατάφεραν να διαχειριστούν επιτυχώς το ρίσκο, γιατί πρέπει να περιμένουμε να το κάνουν στο μέλλον αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και τονίζει ότι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να διαμορφώσουμε καλύτερες ρυθμιστικές και ελεγκτικές δομές, κι αυτό αναζητούμε τώρα.

Δάνειο σωτηρίας στην Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξε σε κατ΄αρχήν συμφωνία με την Ουκρανία για δάνειο 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

"Στελέχη του ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει η διεύθυνση του ΔΝΤ και το εκτελεστικό του συμβούλιο, για ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα υποστηρίζεται από ένα δάνειο 16,5 δισ. δολαρίων", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο Στρος-Καν διευκρίνισε πως το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφανθεί για τις "νομικές μεταρρυθμίσεις" που αφορούν τις τράπεζες της χώρας.
"Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να στηρίξει την επιστροφή της οικονομίας στην οικονομική σταθερότητα", πρόσθεσε ο Στρος-Καν.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε από την πλευρά του την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ για το δάνειο υπό ορισμένους όρους. Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν τον τραπεζικό τομέα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: