Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Απόρρητα έγγραφα για το Μακεδονικό

Σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τις προοπτικές κάτω από τις οποίες άσκησαν την πολιτική τους στο ευρύτερο μακεδονικό ζήτημα οι κυβερνήσεις της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε επιστημονική μελέτη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
Η συλλογική επιστημονική μελέτη της ΕΜΣ με τίτλο: «Το Μακεδονικό στα ξένα Αρχεία. Απόρρητα έγγραφα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας 1950 - 1967», που κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Μίλητος» στηρίζεται σε εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών. Τα έγγραφα - ντοκουμέντα εντόπισαν στα κρατικά αρχεία, μετά την άρση του απορρήτου, ειδικοί επιστήμονες ερευνητές, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Νικόλαος Μέρτζος, η κυκλοφορία του βιβλίου γίνεται στην κατάλληλη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, προσφέροντας ένα πολύτιμο όπλο στην ελληνική διπλωματία.
Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται λεπτομέρειες για την ίδρυση της ψευδώνυμης «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονία» από τον στρατάρχη Τίτο, την ψύχρανση των σοβιετογιουγκοσλαβικών σχέσεων (1957 - 1960), τις αντιδράσεις της Βουλγαρίας στην παραποίηση της ιστορίας από τους ιστορικούς των Σκοπίων, καθώς επίσης και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα μαζί με γελοιογραφίες εφημερίδων της εποχής.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε με την καθοδήγηση του καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιάννη Κολιόπουλου και με την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή στην ίδια έδρα Ιάκωβου Μιχαηλίδη. Συγγραφείς του έργου είναι, για το τμήμα Βουλγαρίας, ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιάννης Σφέτας και για το τμήμα Γιουγκοσλαβίας ο ειδικός ιστορικός Κώστας Κατσάνος.
Η παρουσίαση έγινε 21 του μηνός στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών παρουσία εκπροσώπων φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου.
kathimerini.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: