Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Οι Άταφοι Ήρωες, οι Πεσόντες του '40 στο Αλβανικό μέτωπο,Περιμένουν Ακόμη Δικαίωση από την Πατρίδα

Στο ιστορικό μας χρέος απέναντι στους ήρωες του '40 αναφέρθηκε ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Σούρλας, τονίζοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει την εθνική υποχρέωση να διευθετήσει το θέμα του ενταφιασμού των 7.976 πεσόντων μαχητών που «παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι» στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και «ακόμα περιμένουν, 68 χρόνια μετά, δικαίωση από την πατρίδα».ο κ. Σούρλας έκανε λόγο για μεγάλη "εθνική εκκρεμότητα", τονίζοντας παράλληλα ότι "πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από όλους αυτούς τους μαχητές". 
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε εξάλλου για τη στάση της αλβανικής πλευράς, λέγοντας πως η προσπάθεια παρέμβασης στην αλβανική ηγεσία συνεχίζεται, υπάρχει "συγκρατημένη αισιοδοξία", ενώ συνέδεσε το θέμα άμεσα με τις ευρωπαϊκές βλέψεις των Τιράνων, προειδοποιώντας ακόμη και για καταψήφιση της Συνθήκης Ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. 
«Δεν πρόκειται να ψηφίσω στη Βουλή των Ελλήνων τη Συνθήκη Ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία περίπτωση. Δεν δέχομαι εντολές από κανέναν. Και όταν λέω, "εγώ", δεν είμαι μόνος μου, είμαστε πολλοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας καταχειροκροτούμενος από τους ομογενείς. 
«Είναι πολύ μεγάλο το βάρος που αισθάνεσαι όταν είσαι περήφανος γι’ αυτούς αλλά τίποτα δεν έχεις κάνει μέχρι πριν από ορισμένα χρόνια», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 
Αφού επισήμανε την «ουσιαστική συμβολή» της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ναζισμού, μέσα και από τα λόγια μεγάλων ηγετών της εποχής, -«εχθρών και φίλων»-, όπως είπε, για τον ηρωισμό των Ελλήνων, ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι και σήμερα «η Ελλάδα συνεχίζει τον αγώνα της. Δεν σταματά στο ’40-’41. Και σήμερα αγωνίζεται και σήμερα λέει “ΟΧΙ” όπου χρειάζεται», κάνοντας αναφορά στο ελληνικό βέτο (στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο) στο Βουκουρέστι, στο «“ΟΧΙ” που είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στους ανιστόρητους Σκοπιανούς και σε όσους τους στηρίζουν». 
«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας αναφερόμενος και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ χαρακτήρισε τους βόρειους γείτονες «κάπηλους της Ιστορίας». 
Συγκλονιστικές ήταν οι αναφορές του στους ήρωες του ’40 «που έμειναν εγκαταλελειμμένοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου», όπως αποτυπώνονται, με λόγια και εικόνες που συγκινούν, και στο βιβλίο του «Οι Ήρωες του ’40 περιμένουν», ένα οδοιπορικό του ιδίου στη Βόρειο Ήπειρο. Αφορμή, όπως είπε, αποτέλεσε το τηλεφώνημα ενός Βορειοηπειρώτη, πριν από μερικά χρόνια, που δεν άντεχε να οργώνει το χωράφι του και να βλέπει να θρυμματίζονται οστά άταφων πολεμιστών. 
Ένα οδοιπορικό, που ξεκινά από την Κρυσταλλοπηγή και συνεχίζεται στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς, στην Ερσέκα, στην Τσαρτσόβα, στην Πρεμετή, στην Κλεισούρα, στο Τεπελένι, στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα, «σε τόπους όπου ακόμα και σήμερα υπάρχουν ομαδικοί τάφοι». 
«Απολογισμός 7.976 πεσόντες. Ομαδικοί τάφοι, οστά σε σακουλάκια, σε ξύλινα και μεταλλικά κιβώτια, στις εκκλησιές, σε ομαδικούς τάφους και 5.000 αγωνιστές άγνωστο πού, στα πεδία των μαχών. Συνολικά πεσόντες από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941 13.936 μαχητές», ανέφερε ο κ. Σούρλας. 
«Εκεί πρέπει να μείνουν, στον τόπο της θυσίας τους, αλλά όχι όμως άταφοι», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και αναγνώρισε ότι «υπήρξε ολιγωρία μέχρι και αδιαφορία» εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για τη διευθέτηση του ζητήματος, κάνοντας ακόμη λόγο για «θρησκευτικό και πατριωτικό καθήκον» και τονίζοντας ότι η απόδοση τιμής στους νεκρούς του πολέμου αποτελεί ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. 
Ο κ. Σούρλας εξήρε δε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το ζήτημα ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 
Πρόσθεσε δε, ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του στην Ελλάδα θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου στο Καλπάκι, όπου θα αναγραφούν τα ονόματα των 13.936 νεκρών στρατιωτών, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου του ΣΑΕ Αμερικής για την ανέγερση μνημείου στο Αργυρόκαστρο. 
Απευθυνόμενος τέλος στους ομογενείς είπε ότι «εμείς σας καμαρώνουμε για τη δημιουργική σας πορεία». 
«Το βιβλίο αυτό θέτει ένα αμάραντο στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών του ‘40» τόνισε στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Χριστίνα Κωστάκη. «Οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες που έγραψαν το Έπος του ’40 απέδειξαν πως ξέρουν να κάνουν αντίσταση ο καθένας με τον τρόπο του, αλλά όλοι αντιστάθηκαν εκτός από μηδαμινές εξαιρέσεις», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «Εμείς οι απόδημοι Έλληνες έχουμε να δώσουμε μάχες για την επιβίωση και τη διαιώνιση της ιδέας του Ελληνισμού». 
Το βιβλίο του κ. Σούρλα «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν» μαζί με το οπτικοακουστικό υλικό που το συνοδεύει θα διανεμηθεί σε όλα τα ημερήσια ελληνοαμερικανικά σχολεία της χώρας, όπως ανέφερε η Νάνσυ Μπίσκα, η οποία είχε την ευθύνη συντονισμού της επετειακής εκδήλωσης. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση σύνθεσης του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένη στους νεκρούς του ’40 και την προβολή ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με πραγματικά περιστατικά και σκηνές από τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών και αποσπάσματα από ημερολόγια απλών πολεμιστών και ανθρώπων του πνεύματος που κατέγραψαν τα γεγονότα. 
Μια ξεχωριστή νότα έδωσε με τη φωνή της σε τραγούδια της εποχής η Τζούλη Ζιάβρα, και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Βέλμος, Ηλέκτρα Μαμινάκη και Ηλίας Νεοφώτιστος σε επίκαιρη θεατρική αφήγηση. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Αγη Μπαλτά και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Ανδρέας Παναγιώτου, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Σκορδαλός, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. 
«Μέσα από αυτή την τραγωδία αποδείξαμε ότι η ψυχή του Έλληνα δε δαμάζεται και δε λυγίζει», τόνισε στο χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας Αγη Μπαλτά, ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου τόνισε ότι είναι «χρέος και ευθύνη όλων μας να θυμόμαστε τη θυσία όλων εκείνων».

Πηγή :Απο την ομιλία  του κ Σούρλα , στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης για τον εορτασμό των 64 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πέτρος Γ. Πατρίδης" της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: