Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Διχάζουν τα καρτοκινητά με «ονοματεπώνυμο»

Η «έμπνευση» Μαρκογιαννάκη 

Πριν από 15 ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης (φωτογραφία), ο οποίος είναι ο «εμπνευστής» της πρότασης για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων, είχε στείλει επιστολή στον κ. Στυλιανίδη με την οποία του ζητούσε να διερευνήσει μαζί με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να προετοιμάσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει «ονοματεπώνυμο» στα καρτοκινητά δεν σχετίζεται με την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, απλώς το περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για να ανακοινωθεί το μέτρο.

Ως και δύο χρόνια μπορεί να κρατήσουν οι διαδικασίες για να μπουν «ονοματεπώνυμα» στα καρτοκινητά τηλέφωνα, καθώς υπολογίζεται ότι φθάνουν σήμερα περίπου τα 13,5 εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αντιδρούν, αφού θα επωμιστούν το κόστος και αναμένεται να μειωθεί η συνδρομητική τους βάση. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τον υπουργό Μεταφορών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη συζητήθηκε το όλο θέμα και συμφωνήθηκε να μελετηθεί το μέτρο με βάση τα όσα γίνονται στην Ευρώπη. Οι εταιρείες θα καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις. 

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η μεταβατική περίοδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες είναι περίπου δύο χρόνια και σημείωσε πως όταν θεσπιστεί η εφαρμογή της άρσης της ανωνυμίας θα ξεκινήσει από τους νέους συνδρομητές. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε την αγορά αλλά ούτε και να μείνουμε άπραγοι» πρόσθεσε ο υπουργός. «Πολύ κακό για το τίποτε» έλεγαν νωρίτερα στελέχη των εταιρειών και επεσήμαναν ότι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν καρτοκινητά για έκνομες ενέργειες μπορούν να τα πάρουν από άλλες χώρες όπου θα διατηρηθεί η ανωνυμία των συνδρομητών, με τον ίδιο εύκολο τρόπο που σήμερα οι αλλοδαποί και οι τουρίστες μπορούν να αποκτήσουν καρτοκινητό στη χώρα μας. 
Ωστόσο οι εταιρείες σημειώνουν ότι, αν υποχρεωθούν, θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο της άρσης της ανωνυμίας στα καρτοκινητά. Ορισμένες χώρες στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, αλλά και στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία άρσης της ανωνυμίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, όπως φαίνεται και με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνήθης πρακτική είναι να δίνεται ένα χρονικό διάστημα στους κατόχους των καρτοκινητών τηλεφώνων για να προσέλθουν με την ταυτότητά τους στις εταιρείες και ύστερα από αυτό το διάστημα να απενεργοποιούνται οι κάρτες των τηλεφώνων σε όσους δεν υλοποιήσουν τη διαδικασία. Ετσι οι κάτοχοι καρτοκινητών θα υποχρεώνονται πλέον να καταχωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία τους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει με τους κατόχους τηλεφωνικών συνδέσεων με συμβόλαιο, οι οποίοι δηλώνουν τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΦΜ και τη διεύθυνσή τους. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε χθες ότι «το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει». Και συμπλήρωσε ότι «το μέτρο θα μελετηθεί και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί». 
«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι- δεν θέλω να τους κατονομάσω- με τη συμπεριφορά τους βάζουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από το καλό του τόπου και πάνω από την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας» είπε και πρόσθεσε ότι κανένα δικαίωμα των πολιτών δεν πλήττεται από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. 
«Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση του κ.Χρήστου Μαρκογιαννάκη θα έχει μερικές δυσκολίες εφαρμογής.Υπάρχουν νομικά θέματα, θέματα προσωπικών δεδομένων και απορρήτου,αλλά και κόστους για τις εταιρείες» σημείωσε ο πρόεδρος της Eθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) 
το Βήμα online

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PANTOU STHN EVRWOH GIA NA PAREIS KARTOKINHTO PREPEI NA DWSEIS THN TAFTOTHTA SOU. DE VLEPW KANENA PROVLHMA ME AFTO.

KAI KATO ASXETO TWRA, ENAS ALVANOS ERIXE VITRIOLI SE MIA VOULGARA (SIGOURA ATYXESTATO KAI KATADIKASTEO GEGONOS). MPOREI KAPOIOS NA MOU EXHGISEI GIATI PREPEI (KAI GI'AFTO...) NA KAEI H ELLADA? NOMIZW THA AXIZE TOY SXOLIASMOY SAS.

Nightly-visitor/Νυκτερινός Επισκέπτης είπε...

για το Φιλο 25 Φεβρουάριος 2009 4:43 μμ
για το πρώτο σχόλιο έχω να πω τα εξής έχετε δίκαιο να λέτε για τα καρτοτηλέφωνα και τα στοιχεία ,αλλά γιατί τώρα να αρθεί η ανωνυμία επειδή έγινε μια απόδραση και μία απαγωγή να πάρουμε αυτά τα μέτρα μέχρι πρότινος δεν μας ενοχλούσε η κατάσταση. Απλά καταδικάζουμε την ηλιθία πρακτική "πονάει χέρι κόβω χέρι"
Για το δεύτερο σχόλιό σας ,ειδικά για εσάς θα αφιερώσουμε μία ολόκληρη ανάρτηση Παρασκευή –Σάββατο (Να βρω λίγο ελεύθερο χρόνο) διότι το θέμα είναι πολύπλοκο