Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Σλοβενία προς Κύπρο: Μάθημα 1ο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Μικρή και ασήμαντη χώρα - μέλος της ΕΕ μπορεί να θεωρείται η Σλοβενία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, στις Βρυξέλλες όμως τρέχουν και δεν φτάνουν από τη στιγμή που η Λουμπλιάνα έκανε καθαρό στους υπόλοιπους εταίρους της ότι αποκλείεται να συναινέσει στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, αν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση που να την ικανοποιεί στις μεθοριακές διαφορές που έχει με το Ζάγκρεμπ. Η κροατική πλευρά υπέβαλε κάποιους χάρτες στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αλλά η σλοβενική πλευρά θεώρησε ότι, αν εγκρίνονταν, θα δημιουργούσαν τετελεσμένα γεγονότα στη διαμάχη της με την Κροατία για τον καθορισμό των θαλάσσιων κυρίων συνόρων των δύο χωρών, με αποτέλεσμα η Σλοβενία να μείνει χωρίς απευθείας πρόσβαση σε διεθνή ύδατα.

Η Λουμπλιάνα δεν δίστασε, λοιπόν, να επικαλεστεί λόγους υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της και να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.

Και επειδή στην ΕΕ στα λόγια δίχως έργα δεν δίνει κανένας σημασία, η Σλοβενία μπλόκαρε αμέσως... 11 από τα 33 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων - 9 δεν άφησε καν να ανοίξουν και 2 που είχαν ολοκληρωθεί δεν επέτρεψε να κλείσουν!

Ούτε στιγμή δεν κάθισε η Σλοβενία να σκεφθεί τι θα πει η Κομισιόν ή οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, καθώς η Κροατία αποτελεί π.χ. τον στρατηγικό εταίρο της Γερμανίας στα Βαλκάνια. Πάγωσε όχι ένα ή δύο, αλλά έντεκα κεφάλαια για να προασπίσει τα συμφέροντά της.

«Οταν μια χώρα αισθάνεται ότι τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή ας πούμε τα εθνικά της συμφέροντα τίθενται σε κίνδυνο, νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να πει στα άλλα κράτη - μέλη ότι υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα και να εγείρει πολιτικά κριτήρια. Αυτή είναι μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος» δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός στον απεσταλμένο της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Καθώς μάλιστα η Σλοβενία δεν έχει δίκιο με βάση τους υφιστάμενους, αν και διάτρητους, κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και έτσι η Λουμπλιάνα δεν θέλει επ ουδενί να πάνε οι δυο χώρες τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γιατί η Σλοβενία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η απόφαση θα είναι ευνοϊκή για την Κροατία, οι Σλοβένοι εκβίασαν μέσω του παγώματος των διαπραγματεύσεων την Κομισιόν να αναλάβει και μεσολαβητική πρωτοβουλία για πολιτική και όχι δικαστική λύση του προβλήματος! Μέχρι τον Μάρτι Αχτισάαρι έσπευσε να προτείνει ως μεσολαβητή ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν για να σώσει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία.

Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, η σλοβενική Ακροδεξιά έκανε μια κίνηση μπλοκαρίσματος ακόμη και της ήδη επικυρωμένης από το σλοβενικό κοινοβούλιο ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ!

Περίπου 5.300 Σλοβένοι υπέγραψαν αίτηση προς τη Βουλή να τους δοθεί το χρονικό περιθώριο των 35 ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα για να μαζέψουν τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα την έγκριση από τον λαό της ένταξης ή όχι της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. 

Αν γίνει δημοψήφισμα, καθόλου δεν αποκλείεται να επικρατήσει το «Οχι» παρά τη στάση των μεγάλων κομμάτων υπέρ του «Ναι», καθώς τα αντικροατικά αισθήματα του σλοβενικού λαού έχουν φουντώσει και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.
ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΧΩΡΕΙ
Τη Λευκωσία όμως όλοι την πιέζουν
Τη Λουμπλιάνα που ύψωσε το ανάστημά της και μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, η Κομισιόν και η υπόλοιπη ΕΕ τρέχουν να την εξυπηρετήσουν, έστω κι αν έχει άδικο. Τη Λευκωσία όμως που με μισή καρδιά και τρέμοντας τόλμησε να μπλοκάρει ένα και μοναδικό κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (αυτό της ενέργειας), όλοι έχουν πέσει πάνω της και την πιέζουν να υπαναχωρήσει. Φυσικό είναι όμως να πιέζουν την Κύπρο. Αφού Αθήνα και Λευκωσία επέτρεψαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα χωρίς να βάλουν ούτε έναν όρο για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, πώς να σεβαστούν οι Ευρωπαίοι την Κύπρο; Ας πάρουν τώρα τουλάχιστον κανένα μάθημα από τη Σλοβενία...

Εθνος Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: