Η Χίλαρι αναζητεί στην Κίνα οικονομική στήριξη στις ΗΠΑ!!!!!!
ΠΕΚΙΝΟ Στην Κίνα, τον τέταρτο και τελευταίο, αλλά από κάθε άποψη σημαντικότερο σταθμό της πρώτης περιοδείας της στο εξωτερικό, έφθασε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Στο Πεκίνο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο , τον πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο και τον ομόλογό της Γιανγκ Γετσί.
Επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι τα οικονομικά: καθ΄ οδόν προς το Πεκίνο, η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Θιβέτ και την Ταϊβάν «δεν θα την εμποδίσουν» από την αναζήτηση συνεργασίας στην αντιμετώπιση «πιο επειγόντων» ζητημάτων, όπως η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε» την κινεζική ηγεσία για το Θιβέτ και τις θρησκευτικές ελευθερίες, είπε η κυρία Κλίντον, «αλλά οι πιέσεις μας σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να επισκιάσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση, την παγκόσμια κλιματική κρίση και την κρίση ασφαλείας» στο Αφγανιστάν, όπου «η βοήθεια της Κίνας είναι απαραίτητη» .
Με αυτές τις δηλώσεις η κυρία Κλίντον κατέστρεψε τις ελπίδες πολλών διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες με σειρά επιστολών τής είχαν ζητήσει να προβάλει το πρόβλημα στις συνομιλίες της με τους κινέζους αξιωματούχους: αρκετοί αναλυτές έκαναν λόγο για «εγκατάλειψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Στην ουσία η κυρία Κλίντον εκτιμά ότι οι αντιθέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ για τα παραπάνω θέματα είναι σαφείς και αμετακίνητες εδώ και δεκαετίες. Αντιθέτως, υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας με το Πεκίνο σε θέματα που «καίνε» την Αμερική, όπως ο έλεγχος του Αφγανιστάν και ο περιορισμός των πυρηνικών βλέψεων της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.
Προέχει όμως η «διαχείριση» της οικονομικής κρίσης, καθώς οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα αγοράζοντας ομόλογα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ταυτόχρονα πιέζουν το Πεκίνο να επιτρέψει την υπερτίμηση του γιουάν, ώστε να περιοριστεί κάπως το τεράστιο αμερικανικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
το Βήμα online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου