Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κατατέθηκε η Πρώτη Αγωγή για Αποζημίωση Θιγόμενου σε Τοπικό blog του internet....

ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ
Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για αποζημίωση θιγόμενου σε τοπικό blog του internet

Η πρώτη αγωγή για γραφόμενα σε τοπικό blog του ίντερνετ έχει ήδη κατατεθεί από χθες και το θέμα έρχεται και στο νομικό προσκήνιο, αφού η δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει. 
Ρωτήσαμε τον έγκυρο νομικό της Ξάνθης που υποστήριξε την σχετική αγωγή, τον Στέργιο Γιαλάογλου, προκειμένου να έχουμε την άποψή του και τη νομική τεκμηρίωση για ένα θέμα που θα το βρίσκουμε μπροστά μας, όπου η ελευθεριότητα του ιντερνετικού λόγου μέσα από τα διάφορα μπλογκ, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει ασυδοσία των συμμετεχόντων και των εμπνευστών του. 
Υπάρχει η αντίληψη ότι το διαδίκτυο είναι ανεξέλεγκτο και το ό,τι γράφει κανείς στα διάφορα blogs μέσα σ΄ ένα πνεύμα απόλυτης ελευθερίας δεν έχει ποινικές ή άλλες ευθύνες, ότι οι θιγόμενοι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν το κύρος τους, ότι δεν κατοχυρώνονται. Είναι έτσι; 
-Φυσικά και δεν είναι έτσι. Ίσως όμως για πρώτη φορά είμαστε στο σταυροδρόμι του να πάρουμε επιτέλους μια σοβαρή απόφαση για το πώς θα κινηθεί το ίδιο το διαδίκτυο στο μέλλον, όσον αφορά τα βασικά αυτά θέματα προσβολής προσωπικότητας. Από την στιγμή που κάτι δημοσιοποιείται και γίνεται δεκτικό για ανάγνωση σε τρίτα πρόσωπα, αυτονοήτως συνεπάγεται ότι αυτός που το γράφει φέρει απαραιτήτως την ευθύνη σε πρώτο λόγο και πολύ δε περισσότερο και αυτός ο οποίος φιλοξενεί τέτοιες δηλώσεις. Είναι κάτι αναλογικό με την ευθύνη του Τύπου. Και στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα ο εκδότης φέρει ευθύνη γι’ αυτό που δημοσιεύει, ασχέτως αν δεν είναι δικό του. 
Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι χάκερ δημιούργησαν κάτι, να αποποιηθεί με τέτοιους τρόπους την ποιότητα των κειμένων; 
-Αυτό νομίζω ότι αποτελεί ιδιοτυπία και ιδιαίτερο πρόβλημα των διαφορών που θα προκύψουν στο μέλλον από το διαδίκτυο, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι δυσαπόδεικτο και εν πάση περιπτώσει θα βρεθούν μέχρι τότε πιστεύω πολλές δικλείδες, ούτως ώστε αυτός ο οποίος θα μπορεί να δημοσιοποιεί την γνώμη του κάπως, να μην μπορεί να υπεκφεύγει με τέτοιο τρόπο. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα αναζητούσαμε τέτοιες περιπτώσεις σε περιπτώσεις blog επώνυμων, που ο καθένας επιδιώκει να δημοσιοποιήσει την άποψή του για κάποιον που τα προωθεί με e-mail κλπ. 
Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε το νέο αυτό σύστημα διαλόγου μέσω των blogs έντιμο και απόλυτα τεκμηριωμένο, όσον αφορά το πώς θα βάλουμε κανόνες, πρέπει να ξέρουμε ότι όλοι όσοι θέλουν να μπαίνουν θα έχουν ευθύνη και των λόγων τους και της πρωτοβουλίας τους. Και αυτός που φιλοξενεί θα είναι υποχρεωμένος, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, θα είναι να τηρεί κάποιους κανόνες γι’ αυτούς που καταχωρούν, αλλιώς οι εξυβρίσεις και οι δυσφημίσεις και οι προσβολές προσωπικότητας θα πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας. 
Ξέρουμε ότι σήμερα κατατέθηκε μία πρώτη τέτοια αγωγή. 
-Ναι, σήμερα κάνουμε όντως την αρχή από το πρωτοδικείο Ροδόπης, το οποίο κάποια στιγμή θα έρθει και θα κρίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μία τέτοια διαφορά. Θα την αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι για πρώτη φορά είδα ένα τέτοιου είδους κατάπτυστο δημοσίευμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσβλητικό και σίγουρα εγείρει και την αγανάκτηση και του θιγομένου από αυτό το δημοσίευμα, ο οποίος πράγματι στην περίπτωσή μας ενεργοποιήθηκε και θέλει την προστασία της δικαιοσύνης, έστω και σε αυτό το υφιστάμενο καθεστώς όπως είναι στο διαδίκτυο».

Ύστερα από τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσε η είδηση ότι προετοιμπάζεται νομοσχέδιο για τα μπλογκς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας...διαψεύδει ότι είναι στις προθέσεις του η σύνταξη ενός τέτοιου νόμου. Χαιρόμαστε. Εξέδωσε δε την ακόλουθη ανακοίνωση μόλις πριν από λίγο: 

Η ανακοίνωση:

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία κάνουν λόγο για πρόθεσή του να επιβάλει την επώνυμη δημοσίευση σχολίων στα blog τα οποία έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα ή σχολιάζουν την επικαιρότητα, διευκρινίζει ότι ουδέν τέτοιο θέμα υφίσταται. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων δημιουργούν, λειτουργούν ή διαχειρίζονται blog ενημερωτικού χαρακτήρα στο Διαδίκτυο.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει επίσης ότι
μια συζήτηση για το ίδιο ζήτημα οφείλει να ξεκινήσει με:
α. δημόσια διαβούλευση για οριοθέτηση του κοινού τόπου μεταξύ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της προστασίας της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη,
β. γνωμοδότηση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του Συνηγόρου του Πολίτη".

απο press-bank 

Αλλά διαβάστε πόσο καλά τα λεει εδώ ''ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: