Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

ΒΕΤΟ για την Είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ Είναι η Μόνη Λύση.

Η πληγή του Σκοπιανού άνοιξε ουσιαστικά το 1944 όταν ο δικτάτωρ Τίτο της Γιουγκοσλαβίας κατασκεύασε το ανύπαρκτο «μακεδονικό έθνος» για να προκαλεί αλυτρωτικά και μειονοτικά προβλήματα στις γειτονικές του χώρες. Το 1991 το πρόβλημα έλαβε άλλη διάσταση με την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και την εμφάνιση ανεξαρτήτου κράτους, το οποίο διεκδικεί το όνομα, την Ιστορία, τα εδάφη και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας.. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έχει αποδείξει με πάμπολλα τεκμήρια στο βιβλίο της «Μακεδονισμός-ο Ιμπεριαλισμός των Σκοπίων» την μεγάλη πρόκληση που υφιστάμεθα ως Έλληνες. Η προτεινόμενη λύση είναι επιφανειακή και δεν ακυρώνει την συνεχή διαστρέβλωση και υφαρπαγή της ελληνικής μακεδονικής κληρονομιάς.
Επί του προκειμένου πιστεύω ότι δεν πρέπει κάν να συζητήσουμε τη νέα πρόταση Νίμιτς. Είναι προκλητικά άδικη για την χώρα μας, αν αληθεύει το κείμενο , το οποίο διέρρευσε στον Τύπο. Αν τα Σκόπια ονομάζονται π.χ. Άνω Μακεδονία στον ΟΗΕ και στις σχέσεις με την Ελλάδα , ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σχέσεις τους και στο εσωτερικό τους αποκαλούνται απλώς Δημοκρατία της Μακεδονίας το πράγμα θα περιπλακεί περισσότερο. Εξ άλλου υπάρχει και το όνομα της εθνότητός τους. Δεν θα ονομάζονται Άνω Μακεδόνες ή Νέοι Μακεδόνες κλπ, αλλά σκέτο «Μακεδόνες» και μάλιστα με την δική μας υπογραφή! Τότε θα έχουμε πρόβλημα χρήσεως του όρου Μακεδονία εμείς οι Έλληνες. Δεν θα μπορώ εγώ που γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη να λέγομαι Μακεδών ούτε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα επιτρέπεται να έχει αυτό το όνομα χωρίς την συναίνεση των Σκοπίων! Οι προτάσεις Νίμιτς κάνουν σαφή νύξη γι’ αυτούς τους απαράδεκτους περιορισμούς που θα επιβληθούν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βάλουμε την υπογραφή μας σε τέτοιες οδυνηρές υποχωρήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες ονομάζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Όμως το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και αν βάλουμε την υπογραφή μας στις προτάσεις Νίμιτς. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει αυτές τις 120 περίπου χώρες να αποκαλούν την ΠΓΔΜ Νέα ή Άνω Μακεδονία. Αφού, λοιπόν, αυτή την πτυχή δεν μπορούμε να την βελτιώσουμε, ας μην βιαστούμε να υπογράψουμε. Ας περιμένουμε τις αποσχιστικές τάσεις των Αλβανών της ΠΓΔΜ που θα ακολουθήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους αδελφούς τους του Κοσσυφοπεδίου. Αν αποσχισθεί το 30% του εδάφους και του πληθυσμού των Σκοπίων τότε αλλάζουν τελείως τα δεδομένα. Λέω, λοιπόν: Γιατί να σπεύσουμε να παραχωρήσουμε το όνομά μας και την ιστορία μας σε ένα κράτος, το οποίο αύριο-μεθαύριο πιθανότατα θα έχει διαλυθεί;
Άρα και η διπλή και η σύνθετη ονομασία είναι απορριπτέες. Το ΒΕΤΟ για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η μόνη λύση.
Συντάκτης: Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: