Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η αναδιάρθρωση του χρέους και η κυβέρνηση

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους πέρασε πλέον στον δημόσιο διάλογο. Λίγη σημασία έχει τι λέει και δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Σημασία έχει τι συζητούν οι αγορές, οι δανειστές μας και ποιό είναι το γενικό αίσθημα ανάμεσα σ εκείνους τους Ευρωπαίους που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Αυτό που λένε πλέον είναι η Αθήνα δεν μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο των αλλαγών που απαιτούνται, αδυνατεί να συγκεντρώσει τα ποσά-στόχους και πως ίσως μια αναδιάρθρωση του χρέους με κάποιον από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν , μπορεί να διασώσει τα δικά τους κέρδη ή τουλάχιστον να μην τους προκαλέσει μεγάλες απώλειες.

Ακόμη, γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί καν να διατηρήσει στο ελάχιστο μια σταθερή άποψη για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, Συχνά στις Βρυξέλλες, λαμβάνουν διαφρετικά μυνήματα από το Μλεγαρο Μαξίμου ή το ΥΠΕΞ κι άλλα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό τους κάνει να διερωτόνται αν πραγματικά υπάρχει μια πολιτική ή απλώς όσα τους εκτείθενται στις επίσημες συνομιλίες είναι «απόψεις» εκείνης της στιγμής που μετά από λίγο μεταβάλλονται.

Η επιστροφή χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, της υπόθεση της «ελληνικής αναδιάρθρωσης» και η άρνηση αυτή τη φορά της Γερμανικής κυβέρνησης να το διαψεύσει, μαζί με παρόμοιες συζητήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία. Είναι η ώρα για την Ελληνική πολιτική ηγεσία, να επιδείξει ευθύνη. Διαπαραταξιακά.

Το θέμα, γνωστό από το Σάββατο στους κυβερνητικούς κυκλους, προκάλεσε μαθαίνουμε εκνευρισμό. Στις αγορες ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις καθόλου ευχάριστες. Και περιμένουν τις σημερινές κινήσεις της Αθήνας.
Το τι θα βγει να κάνει η κυβέρνηση, τι θα πει, πως θ’ αντιδράσει, θα έχει αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά απέναντι στο πρόβλημα. Σκέψεις για προσφυγή σε εκλογές υπό την πίεση μιας αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν σκόπιμες και σοφές, σύμφωνα με το περιβάλλον οικονομικού Επιτρόπου. Νέες δηλώσεις κατά των «εχθρών», όπως οι εταιρίες συμβούλων, δεν φέρνουν αποτελέσματα. Ίσως μια ανακολινωση για μείωση του κράτους, συνοδευόμενη από μια ηχηρή εφαρμογή του μέτρου, να πρόσφερε. Αλλά αυτό η κυβέρνηση αυτή, δεν μπορεί να το κάνει.
Οπότε ας μην «δακρύζει» μιλόντας για την έξοδο των καταθέσεων . Συμβαίνει με δική της ευθύνη, σε μεγάλο ποσοστό…
Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: