Οριστικό τέλος στην αγωνία των κατοίκων της Ελλάδας, οι οποίοι μόλις σημειωθεί κάποιος σεισμός ζητούν να ενημερωθούν για το μέγεθος και το επίκεντρο, δίνει ομάδα σεισμολόγων του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι αντί να περιμένουν τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων μπορούν πλέον να ενημερώνονται απευθείας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, για όλους τους σεισμούς που γίνονται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μέσα από μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα που δημιούργησε ο σεισμολογικός σταθμός του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι:http://lemnos.geo.auth.gr/ και οι επισκέπτες του Ιντερνετ μόλις περάσουν 20 λεπτά της ώρας από την εκδήλωση της δόνησης πληροφορούνται με απόλυτη ακρίβεια για το μέγεθος, το επίκεντρο και την ακριβή ώρα. Οι χρήστες του Διαδικτύου δωρεάν έχουν πλήρη εικόνα για κάθε σεισμικό γεγονός που σημειώνεται και σε περιοχές γειτονικών χωρών που βρίσκονται κοντά στα ελληνικά σύνορα, ενώ από το αρχείο του σταθμού μπορούν να εξασφαλίσουν πληροφορίες για όλους τους σεισμούς που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια. Το επίκεντρο του πιο πρόσφατου σεισμού παρουσιάζεται με ένα κόκκινο αστέρι στο χάρτη της Ελλάδας και στο κάτω μέρος της σελίδας αναγράφεται το μέγεθος, η ώρα και το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής. Οι σεισμολόγοι εξασφαλίζουν τις πληροφορίες από το σταθμό του Α.Π.Θ. και από τα υπόλοιπα σεισμολογικά εργαστήρια της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών του εξωτερικού με τα οποία υπάρχει συνεργασία. Όπως είπε ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Χατζηδημητρίου μέχρι στιγμής η ενημέρωση παρέχεται μέσα σε 20΄ αλλά από το ερχόμενο καλοκαίρι μόλις περάσουν 2 με τρία λεπτά από την εκδήλωση ενός σεισμού θα γνωρίζουν μέγεθος, επίκεντρο και χρόνο.
Όταν τελειοποιηθεί το σύστημα μετάδοσης των σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο ο κ. Χατζηδημητρίου και συνεργάτες του σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε αποστολές μηνυμάτων, μέσω κινητών τηλεφώνων σε υπουργεία, νομαρχίες, δήμους, πυροσβεστικές υπηρεσίες και άλλους φορείς που εμπλέκονται σε θέματα αντιμετώπισης των καταστροφών από τους σεισμούς. Μελλοντικά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποστολής γραπτών μηνυμάτων «sms» και σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να πληροφορούνται άμεσα για κάθε σεισμό. Ο κ. Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι μέσα από το Ιντερνετ ο καθένας μπορεί πλέον να παρακολουθεί την καθημερινή σεισμική δραστηριότητα, αλλά και τη μετασεισμική εξέλιξη σε περιοχές όπου σημειώνονται ισχυροί σεισμοί. Το ΑΠΘ διαθέτει ένα από τα πληρέστερα δίκτυα καταγραφής σεισμών και η ανάπτυξη των πρώτων σεισμογράφων ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από 23 σεισμολογικούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν σε 24ωρη βάση τα δεδομένα τους στον κεντρικό σεισμολογικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ακόμα και μέσω δορυφόρων.
πηγή:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου