Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Tουρκικά Φάντομ σε χαμηλή πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι με Εκτέλεση Εικονικών Βολών....


Ούτε ένα ούτε δύο αλλά συνολικά τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 πέταξαν μόλις τριακόσια μέτρα πάνω από το Φαρμακονήσι, σε μία πτήση βγαλμένη από τα στρατιωτικά εγχειρίδια ως ο ορισμός της «ψυχολογικής» επιχείρησης. 
Τα τέσσερα βαριά τουρκικά μαχητικά (πετώντας σε τόσο χαμηλό ύψος -900 πόδια-, δηλαδή λιγότερο από 300 μέτρα πάνω από το έδαφος, κάνουν τρομακτικό θόρυβο) μετείχαν σε σχηματισμό οκτώ αεροσκαφών μαζί με άλλα τέσσερα F-16. Περίπου 33 λεπτά μετά τις δύο το μεσημέρι, τα τέσσερα Φάντομ αποσπάστηκαν από τα F-16 και έκαναν σουρωτήρι το Φαρμακονήσι. Η νησίδα των Δωδεκανήσων (μαζί με το Αγαθονήσι) τους τελευταίους μήνες αποτελεί συνήθη προορισμό για την πραγματοποίηση των τουρκικών τσαμπουκάδων, γεγονός που προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. 
Την ώρα που τα τουρκικά Φάντομ πετούσαν πάνω από τα ελληνικά εδάφη, τα υπόλοιπα τέσσερα F-16 του σχηματισμού, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος φυλούσαν «καρτέρι», καλύπτοντας τα νώτα των F-4. 
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από ελληνικά μαχητικά. Δύο από τα τέσσερα τουρκικά F-16 επιχείρησαν επικίνδυνους ελιγμούς, καταδιώχθηκαν από τα ελληνικά μαχητικά και νοτιοδυτικά της Χίου καταγράφηκαν σκληρές εικονικές αερομαχίες. 
Οι εμπλοκές διήρκεσαν περίπου μισή ώρα, ώσπου τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη βγήκαν από το FIR Αθηνών στις τρεις το μεσημέρι. 
Συνολικά την Τρίτη 16 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Ο σχεδιασμός των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών της Αγκυρας (δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από οκτώ μαχητικά ο καθένας) δείχνει και τη σαφή επιθετική διάθεση της Τουρκικής Αεροπορίας. Τα οκτώ μαχητικά που εισέβαλαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος. Συνολικά σημειώθηκαν δεκατρείς παραβιάσεις και δύο dogfights (εικονικές αερομαχίες).
Αυτά έγιναν απόγευμα της Τρίτη04 Νοεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: