Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Η επιστολή του Βάσου Λυσσαρίδη προκάλεσε Aναταράξεις στις σχέσεις ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ

Η επιστολή του Βάσου Λυσσαρίδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ με αφορμή κάποιες αιχμηρές παρατηρήσεις του Προέδρου Χριστόφια που ακολούθησαν, και εμπλοκή των δύο κομμάτων στην αντιπαράθεση. 
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προέβη σε δημοσιοποίηση της επιστολής του, με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Πρόεδρο» και επειδή πιστεύει ότι «θα είναι ωφέλιμη για την εξέλιξη του εθνικού μας προβλήματος η αποσαφήνιση θέσεων».
Στην επιστολή του, ο Β. Λυσσαρίδης εκφράζει αγωνία για την πορεία του Κυπριακού και επικεντρώνεται σε διάφορες παρεκκλίσεις, όπως: Την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν σε ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό κράτος που θα συνεταιρισθούν για δημιουργία ομόσπονδης κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει τη δήλωση «αδόκιμη» που παραπέμπει σε εγκαθίδρυση φυλετικών κρατών, όπως υποστηρίζει.
Ο Β. Λυσσαρίδης επικρίνει, επίσης, και τη συνεχή αναφορά του Προέδρου σε συνεταιρισμό, την οποία χαρακτηρίζει «εκτροπή» και υπενθυμίζει ότι το θέμα έχει διευθετηθεί από το 1964. «Άλλο εγγυημένη συμμετοχή στα πολιτειακά όργανα και άλλο συνεταιρισμός», υποδεικνύει και ζητεί όπως εμμείνουμε σε λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Αλλωστε αυτή είναι και η εντολή του λαού, στηριγμένη στις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις», υπενθυμίζει στον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απορρίπτει διττή πηγή κυριαρχίας και εκ περιτροπής προεδρία, και χαρακτηρίζει άστοχη την «α priori νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού».
Ο κ. Λυσσαρίδης υποδεικνύει στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι είναι κατανοητή η προσπάθειά του να συντηρήσει το κλίμα ευνοϊκής διεθνούς απήχησης για την εκλογή του, αλλά σημειώνει ότι «αυτό δεν σημαίνει παραβίαση αρχών τις οποίες διακηρύξατε προεκλογικά και οι οποίες αποτελούν το δεσμευτικό σας πρόγραμμα έναντι του λαού».
Στη συνέχεια καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να αναιρέσει ή διορθώσει δηλώσεις που είναι δυνατόν να ερμηνευθούν ως παρεκκλίσεις από τη διακηρυχθείσα γραμμή λύσης, τονίζει ότι κυπριακή λύση μπορεί να αναζητηθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και τον αποκλεισμό κηδεμονίας από την Τουρκία και απορρίπτει εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας. 
«Δεν νοείται εντολή εν λευκώ»
Ο κ. Λυσσαρίδης καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει το λαό και να τον εμπλέξει, αφού κρίνεται η τύχη του, «διότι δεν νοείται εντολή εν λευκώ», σημειώνει με νόημα.
Τέλος, τον καλεί να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις, να αναληφθεί άμεση εκστρατεία ενημέρωσης, να απαιτηθεί συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της, άλλως να μην επιτραπεί ευρωπαϊκή πορεία αλά καρτ, να δημιουργηθούν συμμαχίες μέσα στην Ε.Ε., να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες, να υπάρξει συντονισμός με την Ελλάδα και να ενισχυθεί η άμυνα. 
«Εγώ από τις πράξεις, εκείνος από τα λόγια»
Πριν από την αναχώρησή του στη Μόσχα, και απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε:
«Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διατυπώνει καθημερινά χωρίς σταματημό τις απόψεις και τις θέσεις του, οι οποίες κατά τη δική μου εκτίμηση είνα άδικες, διότι εμπεριέχουν επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που δεν έπρεπε να καταδέχεται ένας άνθρωπος ο οποίος τόσα χρόνια ασχολείται με την πολιτική να τις διατυπώνει. Νομίζω πως ούτε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξαιρείται από την κρίση και την κριτική του λαού, όπως όλοι μας. Κατά συνέπεια, ας κριθεί και αυτός και εγώ από τις θέσεις και τις πράξεις μου και εκείνος από τα λόγια του».
«Λόγια ήταν η αντίσταση;»
O Eπίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε δήλωσή του στη «Σ», εξέφρασε λύπη για την απάντηση του Προέδρου Χριστόφια και διερωτήθηκε αν ο Πρόεδρος ανέγνωσε καν την επιστολή του πριν απαντήσει.
Τόνισε ακόμη ότι η επιστολή του δεν περιείχε κανένα χαρακτηρισμό, αλλά απεστάλη με στόχο τη διόρθωση μιας λανθασμένης πορείας και για να ξεκαθαρίσει ποια γραμμή ακολουθείται στο εθνικό θέμα: Η γραμμή, είπε, την οποία υποσχέθηκε ο Πρόεδρος προεκλογικά και δεσμεύτηκε μετέπειτα στην ΕΔΕΚ για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας και των θεσμών, τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και τις περιουσίες τους; Ή η γραμμή αποδοχής της εκ περιτροπής προεδρίας, της νομιμοποίησης του εποικισμού, και του συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατών;
Ο κ. Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπονοεί ότι εκείνοι πράττουν με έργα, ενώ εμείς με λόγια. «Μήπως λόγια ήταν η συμμετοχή μας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Μακαρίου, η αντίσταση στο μεταπραξικόπημα και στην τουρκική κατοχή;», κατέληξε. 
Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαφωνώ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και διατυπώνει τις σκέψεις και απόψεις του και παίρνει απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε «γιατί χρειαζόταν μια άλλη διαδικασία για να θέσει κάποιες σκέψεις και απόψεις για το Κυπριακό». 
Τόνισε ότι διαφωνεί με το Βάσο Λυσσαρίδη και θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει σε αρχές σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, αλλά την ίδια στιγμή επιδεικνύει ευελιξία σε ό,τι αφορά την τακτική. 
ΕΔΕΚ: Δαιμονοποιούν
Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το εθνικό κεφάλαιο που ονομάζεται Βάσος Λυσσαρίδης δεν έχει μόνο καθήκον, αλλά και υποχρέωση να εκφράζει τις προτάσεις και τις ανησυχίες του σε σχέση με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού». Και επισημαίνει: «Με αβρότητα και σεβασμό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίες καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη και όχι να δαιμονοποιούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: