Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Ο Νέος Κολοσσός της Ρόδου Γίνεται Πραγματικότητα!!!!


"Ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα, που θα εκπέμπει τις αξίες του Φωτός, του Πολιτισμού, της Ελευθερίας, της προστασίας τους Περιβάλλοντος και της Ειρήνης, πολύ σύντομα θα λάμψει στη Ρόδο"
Αρκετές εκατονταετίες μετά από την κατασκευή του θρυλικού αγάλματος που ενέπνευσε πλήθος ζωγράφων, ποιητών, συγγραφέων και πολιτικών, ένα νέο θαύμα θα κάνει την εμφάνισή του στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.
Μετά από δεκαετίες αναμονής, οι κάτοικοι της Ρόδου θα δουν το όνειρο της αναβίωσης ενός από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου να γίνεται πραγματικότητα. Καταλληλότερος για την ανάθεση του έργου κρίθηκε ο γνωστός Γερμανός καλλιτέχνης Γκερτ Χοφ (γνωστός και ως "αρχιτέκτονας του φωτός") με τον οποίο ο Δήμος Ροδίων έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Ο Γκερτ Χοφ είναι γνωστός στους Έλληνες από την φωταγώγηση της Ακρόπολης στο Μιλένιουμ.
«Θα είναι μια μοναδική αρχιτεκτονική δημιουργία,» σχολιάζει ο δήμαρχος Ροδίων, κύριος Χατζηευθυμίου, στην Γενική Συνέλευση του Word Trade Center Association, στο Ντουμπάι. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα έργο που θα προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό και θα είναι τεράστιας σημασίας.»
Όπως το πρωτότυπο άγαλμα, που ανεγέρθη από τον Χάρη τον Λίνδιο, μαθητή του Λύσιππου, τον 3ο αιώνα π.Χ., ο νέος Κολοσσός θα κοσμεί την είσοδο του λιμανιού της Ρόδου και θα είναι ορατό από τα πλοία που θα εισέρχονται και θα εξέρχονται.
Ο νέος Κολοσσός της Ρόδου θα είναι ένα καινοτόμο μνημείο που θα αποφύγει κάθε απόπειρα αντιγραφής του παλαιού, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει να χαρακτηριστεί καρικατούρα. Το καινοτόμο έργο θα είναι ψηλότερο και μεγαλύτερο.
Στο παρελθόν, οι οπαδοί του νέου Κολοσσού έχουν έρθει επανειλημμένα σε αντιπαράθεση με την κοινότητα των αρχαιολόγων. Έτσι, μέσα στο πνεύμα του 21ου αιώνα, ο νέος Κολοσσός θα είναι ένα καινοτόμο μνημείο, ένα έργο τέχνης, που θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να το παρατηρούν τη μέρα αλλά και τη νύχτα, μέσα από ένα φαντασμαγορικό φωτισμό.
«Πρόκειται για ένα πολύ ψηλό και καινοτόμο άγαλμα, που θα έχει ύψος περίπου 60 έως 100 μέτρα,» σχολιάζει ο Δημήτρης Κουτούλας, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο. «Αν και βρισκόμαστε ακόμα στα λόγια, ο Χοφ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο φωτεινό διάκοσμο, μια κατασκευή που δεν θα υπάρχει παρόμοια σε όλο τον πλανήτη.»
Το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι και σήμερα ήταν φυσικά η χρηματοδότηση του νέου Κολοσσού, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κοστίσει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Απ'Α ότι φαίνεται όμως, θα ξεπεραστεί και αυτό, αφού το World Trade Center Association που λειτουργεί σε 95 χώρες με 295 παραρτήματα, έχει εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για την συνολική χρηματοδότηση του έργου.
«Ο νέος Κολοσσός είναι το όνειρο των Ροδίων εδώ και πολλά χρόνια,» σχολιάζει ο Γιάννης Χατζημάρκος, πρόεδρος του εμπορικού επιμελητήριου Δωδεκανήσων, ο οποίος υποστηρίζει το έργο. «Θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, αν και δεν πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.»
PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια: