Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Επιφυλακτικός ο Ερντογάν έναντι του Ομπάμα

Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας παράλληλα πως ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τώρα «το
βάρος» να υπερβεί την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Οι ΗΠΑ είναι μια ισχυρή χώρα. Ο κ. Ομπάμα επωμίζεται το βάρος ενώ ο κόσμος διέρχεται αυτή τη στιγμή» μια παγκόσμια κρίση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Σημείωσε ακόμη πως οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις προχωρούν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην οδό των «στρατηγικών» συμφερόντων ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ.
Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «ορισμένες θέσεις που υποστηρίχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία να παραμείνουν τμήμα της εκστρατείας» και να μην επηρεάσουν την πολιτική του Λευκού Οίκου
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα εργαστεί, όταν εκλεγεί πρόεδρος, υπέρ της αναγνώρισης ως γενοκτονίας των σφαγών των Αρμενίων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περίοδο 1915-1917.

Δεν υπάρχουν σχόλια: