Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

CDRSEE Ένας μη Κυβερνητικός Οργανισμός ,Aυτοί θα μας Συμφιλιώσουν....

Το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης. Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Την προεδρία ανέλαβε κατόπιν ο Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Σίφτερ. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής».
Αντιπρόεδροι του CDRSEE είναι η Ρουμάνα Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache), πρόεδρος της ρουμανικής Μ.Κ.Ο. Linga Pro Europa, κι ο Θεσσαλονικεύς επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης. Ταμίας είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες, Σπύρος Βογιατζής, και βοηθός ταμίας ο Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών (ICBS) της Θεσσαλονίκης. Η γραμματεία ανήκει στον Σελτζούκ Ερέζ, Τούρκο γιατρό, καθηγητή και δημοσιογράφο της Κωνσταντινούπολης. Ρόλο συμβούλου κρατούν ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζων Μπραδήμας (John Brademas) και ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ.
Ας δούμε ποια είναι τα μέλη του CDRSEE και ποιες οι δραστηριότητές τους.
Στο συμβούλιο ανήκαν ή ανήκουν οι:
Ρίτσαρντ Σίφτερ (Richard Schifter), πρόεδρος του CDRSEE
Ο Ρίτσαρντ Σίφτερ υπηρετεί, από το 1981, σε σειρά κυβερνητικών θέσεων των Η.Π.Α., είτε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό ρεπουμπλικανούς προέδρους. Μεταξύ των άλλων, υπήρξε εκπρόσωπος, με τον βαθμό του πρέσβη, στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως βοηθός αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το 1996, οργάνωσε την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη (SECI) και κατόπιν ανέλαβε ρόλο ειδικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. και ετέθη επικεφαλής της αμερικανικής βοήθειας προς την Πρωτοβουλία. Επίσης, είναι πρόεδρος (υπο)επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee).
Εβραϊκής καταγωγής, ανήκε στην ομάδα των Γερμανοεβραίων που, αφού διέφυγαν στις Η.Π.Α., κατετάγησαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν τους ναζί από τη θέση των ανακριτών αιχμαλώτων πολέμου. Έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως στον Ο.Η.Ε. καλλιεργείται αντι-ισραηλιτικό και αντισημιτικό κλίμα. [O Ρίτσαρντ Σίφτερ, στην ομιλία του σε σειρά διαλέξεων με τίτλο Αντισημιτισμός 2002, αναφέρθηκε «στις επιπτώσεις των διακρίσεων των Η.Ε. ενάντια στο εβραϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον Σίφτερ, το 2002, από τη γενική συνέλευση των Η.Ε. επικυρώθηκαν συνολικά 59 ψηφίσματα. Είκοσι έξι από αυτά τα ψηφίσματα, ή 44%, στρέφονται ρητά ενάντια στο Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.ά. Ο ίδιος είπε πως, αν ένας Αρειανός επισκεπτόταν τη γη και παρατηρούσε τα Η.Ε., θα σκεφτόταν ότι η βασική τους λειτουργία είναι να επικρίνουν το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι η πλειοψηφία τους είναι εγγενώς αντι-Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι η φίλη του και μετέπειτα πρεσβευτής των Η.Π.Α. στα Η.Ε., Τζέιν Κιρκπάτρικ, του είπε κάτι που τον σόκαρε: «‘Πιστεύω ότι θα γίνει δεύτερο ολοκαύτωμα’, μου είπε. ‘Το όνομά μου είναι Κιρκπάτρικ και οι αντιπρόσωποι του ΟΗΕ μου λένε πράγματα που δεν μπορούν να πούνε σε άλλους’»].
Το 1996, πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού για την περιοχή, που σήμερα είναι γνωστός ως SECI (Πρωτοβουλία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης), ο οποίος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και την ενθάρρυνσή τους να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δομές. Ουσιαστικά αποτελεί άλλον ένα, εύσχημο, τρόπο παρέμβασης των Η.Π.Α. στην περιοχή. Ο ειδικός συντονιστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ.
Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz)
Ο γνωστότερος στο ελληνικό κοινό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, από την υπηρεσία του ως ειδικός μεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ενδιάμεση συμφωνία στο σκοπιανό ζήτημα. σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας του Ίντερνετ στις ΗΠΑ. Ο (δημοκρατικός) Μάθιου Νίμιτς έχει υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Λύντον Τζόνσον, σύμβουλος και υφυπουργός προεδρίας επί Τζίμμυ Κάρτερ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον στα Βαλκάνια για το σκοπιανό ζήτημα.
Κώστας Καρράς (Costa Carras)
Συνιδρυτής του Κέντρου, όπως και του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια (Association for Democracy in the Balkans), ο γνωστός εφοπλιστής και επιχειρηματίας δραστηριοποιείται από ετών σε πολλά πεδία και μετείχε στην ίδρυση πολλών οργανισμών κι οργανώσεων. Από τη δεκαετία του ’70, πήρε μέρος στις περισσότερες προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης και, από το 1985, αποτελεί κινητήριο μοχλό στις προσπάθειες επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο κρατών. Σήμερα, είναι ο Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Ακόμη, επί 18 χρόνια, μετείχε στην οργανωτική επιτροπή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ενώ, από το 1997 μέχρι το 2002, συμπροήδρευσε στο Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Southeast European Cooperative Initiative - SECI), με έτερο πρόεδρο τον Τούρκο μεγιστάνα Ράχμι Κοτς. Είναι ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως και της αμερικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, και αντιπρόεδρος της Europa Nostra, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την πολιτιστική κληρονομιά. Είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν ο οργανωτής του Συνεδρίου για τη θρησκεία και το περιβάλλον που έγινε το 1998 στην Πάτμο. Έχει συγγράψει το βιβλίο 3.000 χρόνια Ελληνικής Ταυτότητας – Μύθος ή Πραγματικότητα; (1984).
[Το Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Business Advisory Council of SECI): σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, «ασχολείται με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. παράλληλα ενθαρρύνει την καλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην περιφερειακή συνεργασία». Μετέχουν: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, ενώ ως Υποστηρίζουσες Χώρες (Supporting States) εμφανίζονται οι Η.Π.Α., Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία και Τσεχία. Συντονιστής του SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ, που μετέχει και στο Κέντρο. ]
Τζων Μπραδήμας (John Brademas)
Ο Τζων Μπραδήμας, πρώτος διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στα Βαλκάνια, είναι από τους γνωστότερους Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1959 ως το 1981, εκπροσωπώντας την Ινδιάνα. Πρόεδρος επί τιμή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ, από το 1994 ως το 2001, υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής τεχνών των κυβερνήσεων Κλίντον.
Παρά την ελληνική του ρίζα, επέλεξε να γίνει προτεστάντης, μεθοδιστής, αλλά δεν έπαψε να έχει σχέσεις με την Oρθόδοξη Eκκλησία. Ως γερουσιαστής, συμμετείχε στην Τριμερή Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε το 1973, επί ψυχρού πολέμου, και θεωρείται αμερικανικό παρακλάδι της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Φέρεται ως μέλος μασονικής στοάς της Ινδιάνα. Σήμερα μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Kos Pharmaceuticals Inc. και Loews Corporation, του Κέντρου Εθνικής Πολιτικής των ΗΠΑ, μέλος στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και στη διεθνή οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Θρησκεία και την Ειρήνη. Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στα Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος Ροκφέλλερ και της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. Έχει γράψει σειρά βιβλίων για την εκπαίδευση στα αγγλικά, και το πολιτικό Anarcosindicalismo y revoluciοn en Espana, 1930-37, που κυκλοφόρησε το 1974 στη Βαρκελώνη.
Πίτερ Στεκ (Pieter Stek)
Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αρμενία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, την περίοδο 1996-2002. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στην Κεντρική Τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, με τελευταία εκείνη του Διευθυντή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.
Νέσλιχαν Τόμπουλ (Neslihan Tombul)
Η Νέσλιχαν Τόμπουλ είναι αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Νέας Υόρκης και υπηρετεί ως υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Κωνσταντινούπολης. Βασική της υποχρέωση είναι η συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες και το άνοιγμα της αγοράς της Τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Ρήγας Τζελέπογλου
Πρόεδρος και καθηγητής εταιρικής στρατηγικής στο Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικών Σπουδών (International Center for Business Studies, ICBS) της Θεσσαλονίκης και σύμβουλος επιχειρήσεων στη στρατηγική και το μάρκετινγκ. Αντιπρόεδρος του βορειοελλαδίτικου τμήματος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ταμίας της Συνεργασίας για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ και πρόξενος επί τιμή της Χιλής στη Θεσσαλονίκη. Έχει χρηματίσει πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Κέντρου για την Ανάπτυξη Μακεδονίας και Θράκης, αντιπρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου και ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου δυτικής Θεσσαλονίκης.
Γεώργιος Δαυίδ (George A. David)
Επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεων (3Ε, Coca Cola) μέλος της οργανωτικής επιτροπής της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, μέλος στα Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, της εταιρείας Αλλατίνη κ.α., ο Γ. Δαυίδ είναι από τους γνωστότερους Έλληνες επιχειρηματίες με ιδιαίτερη κοινωνική δράση.
απο το περιοδικό Αρδην
Νυκτερινός Επισκέπτης
Οι τύποι έχουν ιδρύσει μια μαλακια, υποτείθεται, για τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στους λαούς της ΝΑ Ευρώπης. Οι μαλακες είναι καμία εικοσάρια, αλλά δίνουμε αυτούς που μας ενδιαφέρουν...Όλοι εβραίοι, μπιλντεμπεργκ, ροταριανοί, Έλληνας μεθοδιστής, Έλληνας εβραίος, Nιμιτς και φυσικά πρόεδρος εβραίος. Αυτοί έχουν αποστολή να μας συμφιλιώσουν και να ξαναγράψουν τα βιβλία....γι αυτό πάμε κατά διάολου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γεια στο στομα σου Νυχτερινε Επισκεπτη