Αυτά προ καιρού απο το Ιστολόγιο του Αντίβαρου
"Αυτή κι αν είναι είδηση που δεν είδε καθόλου το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα! Όμως το κύρος της Neue Zürcher Zeitung δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την εγκυρότητά της. Σύμφωνα με online ανταπόκριση της εφημερίδας, το Ισραήλ πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα μεγάλη αεροπορική άσκηση στον ελληνικό εναέριο χώρο με 100 συνολικά F-16 και F-15 της αεροπορίας του, καθώς και ελικόπτερα διάσωσης προσωπικού, με στόχο την προετοιμασία του για επίθεση κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή την κοινή άσκηση. Πρόκειται ασφαλώς για εξέλιξη με γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε σχετικό ρεπορτάζ των New York Times. Παρά την επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά (την οποία δεν είδα δημοσιευμένη σε κανένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο), η ισραηλινή πλευρά δεν έχει προβεί σε καμία επιβεβαίωση μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τους New York Times, η ισραηλινή αεροπορία σχολίασε ότι τέτοιες εκπαιδευτικές αποστολές λαμβάνουν χώρα συχνά και αποσκοπούν στη διασφάλιση της άμυνας της χώρας. Εντούτοις, οι ανταποκρίσεις θεωρούν δεδομένο ότι η άσκηση σχετίζεται με την προετοιμασία των Ισραηλινών για προληπτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Θεωρούν όμως παράδοξο, ότι αυτό συμβαίνει σε περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ έχει συνάψει συμφωνία εκχειρίας με τη Χαμάς και διαπραγματεύεται με τη Συρία.
Πιο εντυπωσιακό πάντως από την ίδια την άσκηση είναι η μέχρι στιγμής αποσιώπησή της στην Ελλάδα, παρά το ότι αναγράφηκε στα διεθνή μέσα.
Εχθές η Aegean Times
Συντηρείται η φημολογία για σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να μιλούν στο δίκτυο ABC News για «αυξανόμενη πιθανότητα» στρατιωτικού πλήγματος πριν από το τέλος του έτους -οπότε λήγει και η θητεία Μπους.
Η ιρανική κυβέρνηση απέρριψε ως προπαγάνδα τις πληροφορίες του ABC News, ενώ αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Το ABC επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που δηλώνει ανωνύμως πως υπάρχει πλέον «αυξανόμενη πιθανότητα» για ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο ίδιος αναφέρεται σε δύο «κόκκινες γραμμές» που μπορεί να πυροδοτήσουν ισραηλινή δράση.
Ο πρώτος παράγοντας για πιθανή στρατιωτική δράση είναι η περίοδος κατά την οποία θα παραχθεί στις ιρανικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που θα επαρκεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Σύμφωνα με τις τελευταίες αμερικανικές και ισραηλινές εκτιμήσεις, αυτό είναι πιθανόν να συμβεί εντός του 2009, ενδεχομένως όμως και πριν.
«Η κόκκινη γραμμή δεν είναι όταν [οι Ιρανοί] θα έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο, αλλά πριν φθάσουν» δηλώνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ως δεύτερη «κόκκινη γραμμή» ο ίδιος περιγράφει την παράδοση του αμυντικού συστήματος SA-20 που προμηθεύεται το Ιράν από τη Συρία. Το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει να χτυπήσει πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη μία ανάλογη επιχείρηση, αναφέρει το ABC.
Το δίκτυο αναφέρει ακόμη πως ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν πως το Ισραήλ ίσως να είναι αποφασισμένο να χτυπήσει πριν από την ορκωμοσία νέου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος μπορεί να προσφέρει λιγότερη υποστήριξη σε μία τέτοια δράση συγκριτικά με τον Τζορτζ Ο.Μπους.
Η φημολογία για σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν οργιάζει μετά το δημοσίευμα των New York Times την 20ή Ιουνίου, που ανέφερε πως μεγάλη στρατιωτική άσκηση είχε κατά την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρα «πρόβας» για επιχείρηση βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, δε, στο ABC πως η άσκηση «δεν ήταν πρόβα, αλλά βασική, απαραίτητη εκπαίδευση» για μία ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν.
Η συγκεκριμένη άσκηση διεξήχθη από κοινού με την Ελλάδα το διάστημα από τις 28 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου ανατολικά και νότια της Κρήτης και από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει διευκρινιστεί ότι δεν είχε καμία σχέση με στρατιωτική ενέργεια.
Από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώθηκε ότι η άσκηση Glorious Spartan εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σκοπός της ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου