Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Τούρκος πασάς στη... Λάρισα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει -και δικαίως- η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) του ΝΑΤΟ στη Λάρισα από Ελληνα και... Τούρκο (!!!) διοικητή. Οι φαιδρές δικαιολογίες που έθεσε σε κυκλοφορία το υπουργείο Αμυνας για να αιτιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης αποδεικνύουν την πλήρη απόσπασή της από την πραγματικότητα. Το CAOC της Λάρισας, λένε, θα... χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και θα καταστήσει την Ελλάδα ένα από τα κέντρα της νότιας πτέρυγάς του! Στο μυαλό τους είναι επαρκή τα «επιχειρήματα» αυτά για να δικαιολογήσουν τη διοίκηση του CAOC Λάρισας από Τούρκο πτέραρχο! Τι να πει κανείς; Μένει εμβρόντητος. Σωστά η Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση και ζήτησε να προβάλει βέτο η κυβέρνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί.




«Τι είμαστε, προτεκτοράτο των ΗΠΑ»; αναρωτήθηκε ρητορικά ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Νίκος Κουρής. «Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού ισοδυναμεί με παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και γι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί» υπογράμμισε με δήλωσή του και ο πρώην υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι προ 15ετίας, το 1994, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αθήνα απέτρεψε τη λειτουργία του ΝΑΤΟϊκού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λάρισα, αν προηγουμένως δεν καθορίζονταν από το ΝΑΤΟ τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, εξασφαλίζοντας φυσικά όλα τα κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα.

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με το πρόβλημα συμβολισμού, έναν Τούρκο διοικητή επί ελληνικού εδάφους. Το πρόβλημα αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου αμελητέο, αφού στη συνείδηση όλων των Ελλήνων η Τουρκία είναι καταγεγραμμένη ως εχθρική χώρα, ανεξαρτήτως των φληναφημάτων των εκάστοτε κυβερνώντων περί «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ «μελλοντικών εταίρων» στην ΕΕ και τα παρόμοια.

Υπάρχει πληθώρα προβλημάτων πολύ πιο πρακτικής φύσης, τα οποία θα οξύνει στο έπακρο η παρουσία Τούρκου διοικητή στη Λάρισα, προκαλώντας ντε φάκτο ζημιά στις θέσεις της Αθήνας αναφορικά με ορισμένες ελληνοτουρκικές διαφορές.

Το ΝΑΤΟ π.χ. δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων παρά μόνο 6, όσο είναι και τα χωρικά μας ύδατα. Οι κυβερνήσεις του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την εποχή της αμερικανοδουλείας, το 1960, έχουν συναινέσει στον ΝΑΤΟϊκό κανονισμό 66.1/60, βάσει του οποίου για ΝΑΤΟϊκές λειτουργίες ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος είναι μόνο 6 μίλια!

Εδώ και δεκαετίες βεβαίως τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα αναχαιτίζουν τα τουρκικά στον χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων. Μπορεί να φανταστεί κανείς τον απόλυτο διασυρμό της χώρας μας, όταν ο Τούρκος διοικητής του CAOC Λάρισας θα καταγγέλλει την... Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ότι παράνομα τα ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο αναχαιτίζουν τα τουρκικά μεταξύ 6 και 10 μιλίων! Φανταστείτε να συσσωρεύονται εκατοντάδες τέτοιες καταγγελίες κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ με προέλευση τη... Λάρισα!

Ηδη από την Τρίτη η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» έγραφε θριαμβευτικά ότι «για πρώτη φορά έπειτα από 190 χρόνια, Τούρκος ανώτατος αξιωματικός θα αναλάβει καθήκοντα στα εδάφη της Ελλάδας». Μπορεί κανείς να υποθέσει τι θα γράφουν ο διεθνής και ο τουρκικός Τύπος όταν θα αρχίσει η φαρσοκωμωδία ή μάλλον ή ιλαροτραγωδία κατά την οποία η... τουρκοδιοικούμενη Λάρισα θα καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ τις παρανομίες στο Αιγαίο της Αθήνας!

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι ένας Τούρκος διοικητής στη Λάρισα θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μεγιστοποιηθούν με τον πιο επώδυνο και συνεχή τρόπο οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ποιος κυβερνητικός νους άραγε θεώρησε πολιτικά χρήσιμο για τη ΝΔ να υποβάλει τη χώρα μας σε αυτή την άσκοπη και επιζήμια δοκιμασία;

Αιγαίο στο έλεος Τουρκίας - ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσει αμέσως το εγκληματικό λάθος που διέπραξε. Να αρνηθεί να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία. Δεν μπορεί να παραδίνει το Αιγαίο στην Τουρκία και στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του Τούρκου διοικητή στη Λάρισα, οπότε φυσικά αυτός θα υλοποιεί την τουρκονατοϊκή πολιτική σε όλα τα θέματα, και στη συνέχεια να ασκείται η ελληνική πολιτική στο μέτρο του δυνατού, κατά την περίοδο ελληνικής διοίκησης. Αυτό συνιστά αντικειμενικά πλήρη υπονόμευση των ελληνικών θέσεων. Χώρια από το γεγονός ότι και μόνη η άσκηση διοίκησης στο Αιγαίο από Τούρκο διοικητή συνιστά ιστορική ήττα για την Ελλάδα.


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: