Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πάνω από 200 εκατ. Ευρωπαίους θα Προσβάλει η Γρίπη, το 40%-50 του Πληθυσμού !!!


Μπροστά σε αυξημένο κίνδυνο μετάλλαξης του ιού που προκαλεί τη γρίπη Α βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την αποκάλυψη ότι ένας Καναδός μετέδωσε τη νόσο σε ένα κοπάδι χοίρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «επιστροφή» του ιού από τον άνθρωπο στα ζώα θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ιό να αναπτύξει ένα νέο στέλεχος.

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού της γρίπης των χοίρων από άνθρωπο σε χοίρους. Σύμφωνα με τις Αρχές του Καναδά, ένας ξυλουργός που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό μετέδωσε τον ιό σε 220 χοίρους ενός κοπαδιού συνολικά 2.200 χοίρων στην Αλμπέρτα, στα δυτικά της χώρας. «Από συνέβη μία φορά, μπορεί να συμβεί ξανά», δήλωσε εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο Μπεν Έμπαρεκ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης σε ανθρώπους και ζώα.

Όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα πρέπει ενδεχομένως να φορούν προστατευτικό ρουχισμό, δήλωσε ο ειδικός, δίνοντας όμως έμφαση στο γεγονός πως «αυτή η νόσος δεν είναι τροφιμογενής. Δεν κολλάς γρίπη μέσω της κατανάλωσης χοιρινού, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται κανείς να καταναλώσει χοιρινό ή προϊόντα χοιρινού. Από τη στιγμή που το χοιρινό μαγειρεύεται με τον τρόπο που συνήθως μαγειρεύουμε το κρέας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και κανένας κίνδυνος. Δεν χρειάζεται να επιβληθούν περιορισμοί στην εμπορία χοιρινού κρέατος, είτε πρόκειται για επεξεργασμένο είτε για ωμό είτε για κατεψυγμένο κρέας, διότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης με τον τρόπο αυτό».

19 χώρες στον κλοιό της γρίπης

«ΣΕ ΥΦΕΣΗ»βρίσκεται πλέον η επιδημία της γρίπης Α στο Μεξικό, υποστήριξαν χθες οι Αρχές της χώρας. Τέσσερις ακόμα χώρες ωστόσο- Ιταλία, Ιρλανδία, Κόστα Ρίκα και Κολομβία- κατέγραψαν για πρώτη φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο κρούσματα της νόσου.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων χωρών ανέβηκε στις 19 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 900.

«Η εξέλιξη της επιδημίας βρίσκεται πλέον σε φάση ύφεσης», δήλωσε ο Μεξικανός υπουργός Υγείας επικαλούμενος τη μείωση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των πολιτών οι οποίοι εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα. Και ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για να χαμηλώσει η χώρα το επίπεδο της επιφυλακής. Στη Γενεύη, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν δήλωσε πως ο ιός της γρίπης δεν δείχνει προς το παρόν να εξαπλώνεται εκτός της Βόρειας Αμερικής με ρυθμό που να επιβάλει την αύξηση του παγκόσμιου συναγερμού στο 6- «επιμένω εντούτοις να λέω», πρόσθεσε ο Μάικλ Ράιαν, «πως επίκειται πανδημία διότι βλέπουμε τη νόσο να εξαπλώνεται».

«Η γρίπη είναι απρόβλεπτη», προσυπέγραψε ο δρ Τιμ Ουγέκι, επιδημιολόγος στο αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών. «Πρόκειται για έναν ολοκαίνουργιο ιό και υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε γι΄ αυτόν». Αξιωματούχοι του αμερικανικού Κέντρου ανακοίνωσαν χθες πως ο ιός της νέας γρίπης έχει εξαπλωθεί ευρέως στις ΗΠΑ, με 226 κρούσματα σε 30 πολιτείες και δείχνει να πλήττει ως επί το πλείστον νέους σε ηλικία ανθρώπους, με «πολύ λίγα κρούσματα» σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.


Πάνω από 200 εκατ. Ευρωπαίους θα προσβάλει η γρίπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣαπό 200 εκατ. Ευρωπαίους, το 40%-50% του συνολικού πληθυσμού, θα προσβάλει ο ιός της γρίπης Α (γρίπης των χοίρων) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), τον οργανισμό αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ωστόσο, η νόσος θα είναι «ήπιας μορφής».

Όπως δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais» ο επικεφαλής του προγράμματος του Κέντρου εναντίον της γρίπης, δρ Άνγκους Νίκολ, «από τη στιγμή που το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού αναβαθμίζεται στο 5, το πέρασμα στο 6 [επίπεδο που υποδηλώνει ότι έχει ξεσπάσει πανδημία] είναι αναπόφευκτο». Ο δρ Νίκολ τονίζει ότι, «προς το παρόν, ο ιός της γρίπης Α δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο ιός που προκάλεσε την ισπανική γρίπη του 1918», από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι· αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

«Το 40%-50% του πληθυσμού της Ευρώπης θα νοσήσει», εκτιμά ο ειδικός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που ιδρύθηκε το 2005 με έδρα τη Στοκχόλμη και έχει συμβουλευτικό ρόλο στην Επιτροπή Υγείας της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως έναν συνηθισμένο χειμώνα, η εποχική γρίπη προσβάλλει το 15% του πληθυσμού, αν και το ποσοστό αυτό μεταβάλλεται κάθε χρόνο ανάλογα με το είδος του ιού. «Μην ξεχνάμε πως η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 40.000 θανάτους στην Ε.Ε.», λέει ο δρ Νίκολ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στην πλειονότητα των Ευρωπαίων που θα προσβληθούν από τη γρίπη Α η νόσος θα είναι ήπιας μορφής, με τις συνήθεις εξαιρέσεις για αυτού του τύπου τις μολύνσεις. «Μεγαλύτερο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα», επισημαίνει


απο τα Νέα online

Δεν υπάρχουν σχόλια: