Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το πρόγραμμα δανεισμού για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, την ευθύνη για το γεγονός ότι οι όροι δανεισμού χειροτερεύουν «μέρα με τη μέρα» φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, η οποία με τα «μέτρα» που παίρνει για την οικονομία αλλά κυρίως με τις παραλείψεις της έχει εδραιώσει την αίσθηση πολιτικοοικονομικής αστάθειας που επιτείνεται από τα τελευταία γεγονότα σε μεγάλες πόλεις.
Παράλληλα οι χρονικά ταυτόχρονες ανακοινώσεις παραγωγικών υπουργείων για προκαταβολές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για τους αγρότες δημιούργησαν την εντύπωση ότι «πάμε για εκλογές». Για τους ξένους η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικές εξελίξεις.
«Σαν μην έφταναν αυτά», η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα γνωστοποίησε ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2008 δεν θα είναι ίσο με 10,8 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του οικονομικού επιτελείου αλλά πολύ μεγαλύτερο, αφού ήδη το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου ξεπέρασε τα 11,6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα μεταξύ των ξένων επενδυτών, το οποίο είναι δύσκολο να μετατραπεί σε θετικό από την κυβέρνηση.
Η απροθυμία των ξένων να επενδύσουν στο ελληνικό δημόσιο χρέος αποδεικνύεται και από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ έναντι 14 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και 40 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2007. Ούτως ή άλλως το 2009 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο έτος για την αγορά ομολόγων. Στη διάρκεια του χρόνου λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 26 δισ. ευρώ. Μόνο τον Ιανουάριο λήγουν περί τα 6 δισ. ευρώ, ενώ δύσκολοι μήνες είναι επίσης ο Απρίλιος και ο Ιούνιος. Το Δημόσιο πρέπει όχι μόνο να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις αλλά και να καλύψει τα ελλείμματα και τους τόκους που θα καταβάλει για το σύνολο του χρέους, που θα ξεπεράσει τα 260 δισ. ευρώ. Ετσι το Δημόσιο πρέπει να δανειστεί συνολικά περί τα 41 δισ. ευρώ το 2009 και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους απ΄ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα χρειαστεί να αντλήσει από τις κεφαλαιαγορές και το ποσό των 13 δισ. ευρώ που αφορά τα ομόλογα τα οποία θα εκδώσει για το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών.
Ουσιαστικά μιλάμε για αδιέξοδο υπό τις παρούσες συνθήκες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου