Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Στο Ναδίρ το Οικονομικό Κλίμα στην Ελλάδα, Σε Απόγνωση οι Μικρομεσαίοι...

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο, αποτυπώνοντας την έντονη απαισιοδοξία που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, σε όλους τους κλάδους. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 66,7 μονάδες, υποχωρώντας για ένατο συνεχή μήνα.
Επιδείνωση παρατηρείται σε όλους τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες: στη βιομηχανία προβλέπεται μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, στο λιανεμπόριο κάμψη της ζήτησης, ενώ ο κλάδος των κατασκευών δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον περιορισμό των στεγαστικών δανείων.
Εξαιρετικά απαισιόδοξοι συνεχίζουν να είναι οι Eλληνες καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν, λόγω της κρίσης, αποκλιμάκωση των τιμών. «Ελεύθερη πτώση» σημειώνει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο, υποχωρώντας κατά 11 μονάδες από τον Οκτώβριο και φτάνοντας στις 77,1 μονάδες το Νοέμβριο, επίδοση που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ 15ετίας.
Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι
Τρεις στις δέκα μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε μείωση του προσωπικού τους. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MARC για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), 18.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (90%) έχει επηρεαστεί από την κρίση, ενώ το 83,1% των επιχειρήσεων έχει μείωση του τζίρου. Μάλιστα η μείωση κυμαίνεται από 20% έως και 50% για το 47,7% του κλάδου.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: