Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία

Με πυρηνική κρίση εκτός ελέγχου φαίνεται πλέον αντιμέτωπη η Ιαπωνία, καθώς νέες εκρήξεις σε πυρηνικό εργοστάσιο βόρεια του Τόκιο απελευθερώνουν περισσότερη ραδιενέργεια. Ο πρωθυπουργός Naoto Kan απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία, την ώρα που οι ιαπωνικές μετοχές σφυροκοπούνται, με τον Nikkei να κλείνει σήμερα με πτώση 10,5%, έπειτα και από το χθεσινό -6,2%.


Το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου του Τόκιο εξανεμίστηκε σε μόλις δύο συνεδριάσεις, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, την Παρασκευή.


Ο Kan απευθύνθηκε στους Ιάπωνες λέγοντας ότι «ο κίνδυνος για περαιτέρω διαρροές ραδιενέργειας αυξάνεται», αν και πρόσθεσε ότι λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για να περιοριστεί το φαινόμενο. «Εκλιπαρώ τον Ιαπωνικό λαό από την καρδιά μου να συμπεριφερθούν με ηρεμία», είπε.


Νωρίτερα, είχε επικρίνει την Tokyo Electric Power (Tepco), την εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση. Σύμφωνα με τον Kan, η εταιρεία άργησε να ενημερώσει για την αρχική κατάρρευση των συστημάτων της.


«Η τηλεόραση μιλούσε για μία έκρηξη, αλλά για μία περίπου ώρα το γραφείο του πρωθυπουργού δεν είχε καμία ενημέρωση. Το στο διάβολο γίνεται;», φέρεται να είπε σε στελέχη της Tepco.


Ο Kan διέταξε την Tepco να μην εκκενώσει το εργοστάσιο, αφού οι υπάλληλοί της είναι οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, όπως είπε. Ήδη, όμως, εταιρείες από όλο τον κόσμο αρχίζουν να επαναπαρτίζουν τους ξένους υπαλλήλους τους που διέμεναν στην Ιαπωνία.


Ο Shan Nair, πρώην πυρηνικός φυσικός που λειτούργησε ως σύμβουλος της Κομισιόν στην καταστροφή του Chernobyl το 1986, δήλωσε στους Financial Times ότι τα γεγονότα στην Ιαπωνία αποτελούν «ένα άσχημο ατύχημα, αλλά όχι ένα Chernobyl». Στη χειρότερη περίπτωση, θα προκληθεί εκτεταμένη μόλυνση ραδιενέργειας στην Ιαπωνία. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη. Έως τώρα, έχουμε κάνει μόνο εξομοιώσεις σε υπολογιστές για ένα τέτοιο σενάριο», είπε.


Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού αυξάνεται, με το επίσημο νούμερο στα 2.475 άτομα. Η US Geological Society αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ισχύ του σεισμού από τα 8,9 ρίχτερ στα 9 ρίχτερ.

isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια: