Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οργανισμός Παγκόσμιος Πυρηνικής Ενέργειας

Οι ιαπωνικές αρχές λένε τα επίπεδα ακτινοβολίας από της Φουκουσίμα πυρηνικών σταθμών αναρριχήθηκαν στα δυνητικά επιβλαβή επίπεδα για ένα σύντομο διάστημα την Τρίτη.
Οι κάτοικοι που ζουν μέσα σε 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) από το εργοστάσιο έχουν ενημερωθεί να εγκαταλείψουν την περιοχή, ή να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να προσπαθήσουν να κάνουν τα σπίτια αεροστεγές τους.

Οι εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι η ταχεία δράση θα πρέπει να είναι σε θέση να ελαχιστοποιούν τυχόν συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Η έκθεση σε μέτρια επίπεδα ακτινοβολίας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ακτινοβολίας, η οποία παράγει μια σειρά συμπτωμάτων.

Η ναυτία και ο έμετος αρχίζουν συχνά μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση, ακολουθούμενη από διάρροια, πονοκέφαλος και πυρετός.

Μετά τον πρώτο γύρο των συμπτωμάτων, μπορεί να υπάρξει ένα σύντομο χρονικό διάστημα με μη εμφανή ασθένεια, αλλά αυτό μπορεί να ακολουθείται εντός εβδομάδων, με νέα, πιο σοβαρά συμπτώματα.

Σε υψηλότερα επίπεδα της ακτινοβολίας, όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι αμέσως εμφανής, μαζί με την ευρέως διαδεδομένη - και δυνητικά θανατηφόρες - βλάβη στα εσωτερικά όργανα.

Η έκθεση σε μια δόση ακτινοβολίας από τέσσερα Μονάδες θα σκοτώσει συνήθως περίπου το ήμισυ του συνόλου των υγιών ενηλίκων.

Για σύγκριση, η ακτινοθεραπεία για καρκίνο του κανόνα συνεπάγεται αρκετές δόσεις μεταξύ ενός και επτά μονάδων σε μια στιγμή - αλλά αυτές οι δόσεις σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη, και συνήθως απευθύνονται ειδικά στις μικρές περιοχές του σώματος.

Η δόση της ακτινοβολίας και τα Αποτελέσματα από τον Οργανισμό Παγκόσμιος Πυρηνικής Ενέργειας

2 mSv / έτος (millisieverts ανά έτος)
Τυπικό ακτινοβολία υποβάθρου που βιώνουν όλοι (κατά μέσο όρο 1,5 mSv στην Αυστραλία, 3 mSv στη Βόρεια Αμερική)

9 mSv / έτος
Έκθεση από το πλήρωμα πτήσεων, τη Νέα Υόρκη-Τόκιο πολική διαδρομή

20 mSv / έτος
Τρέχον όριο (μέσος όρος) για την πυρηνική βιομηχανία των εργαζομένων

50 mSv / έτος
Πρώην ρουτίνας όριο για την πυρηνική βιομηχανία των εργαζομένων. Είναι, επίσης, το ποσοστό της δόσης που απορρέει από τα φυσικά επίπεδα υποβάθρου σε διάφορα σημεία στο Ιράν, την Ινδία και την Ευρώπη

100 mSv / έτος
Χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο κάθε αύξηση του καρκίνου είναι έκδηλη.

350 mSv / διάρκεια ζωής
Κριτήριο για τον επανεντοπισμό ανθρώπους μετά από ατύχημα του Τσερνομπίλ

1.000 mSv δόση
Αιτίες (προσωρινή) ασθένεια ακτινοβολίας, όπως ναυτία και μειωμένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά δεν το θάνατο. Πάνω από αυτό, η σοβαρότητα της ασθένειας αυξάνεται με τη δόση

5.000 mSv δόση
Θα σκοτώσει περίπου το ήμισυ αυτών που λαμβάνουν αυτό μέσα σε ένα μήνα


Πώς η ασθένεια ακτινοβολίας αντιμετωπίζεται;

Το πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος είναι να προσπαθήσει να μειώσει περαιτέρω μόλυνση από την αφαίρεση ρούχων και παπουτσιών, και να πλύνει ήπια το δέρμα με σαπούνι και νερό.

Φάρμακα είναι διαθέσιμα που αυξάνουν την παραγωγή λευκών κυττάρων αίματος για την αντιμετώπιση τυχόν ζημιές που μπορεί να έχουν συμβεί στο μυελό των οστών, και να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω λοιμώξεων που οφείλονται σε βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν επίσης ειδικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ζημιών στα εσωτερικά όργανα που προκαλούνται από ραδιενεργά σωματίδια.

Πώς ακτινοβολία έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Ραδιενεργά υλικά που αυθόρμητα παράγουν ιοντίζουσα ακτινοβολία, τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν σημαντική ζημία στην εσωτερική χημεία του σώματος, σπάζοντας τους δεσμούς μεταξύ της χημικής ατόμων και των μορίων που αποτελούν τους ιστούς μας.

Το σώμα αντιδρά με την προσπάθεια για την αποκατάσταση της ζημίας αυτής, αλλά μερικές φορές είναι πάρα πολύ σοβαρές και εκτεταμένες και η επισκευή είναι αδύνατη. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος λαθών σε φυσική διαδικασία επιδιόρθωσης.

Η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν εξαρτάται από το πόσο καιρό είναι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ακτινοβολία, και σε ποιο επίπεδο.

Ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος κίνδυνος.

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: