Κυριακή, 26 Απριλίου 2009

Ο Ομπάμα δεν Χαρακτήρισε "Γενοκτονία" τη Σφαγή των Αρμενίων

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέφυγε την Παρασκευή να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία για να περιγράψει τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και καλωσόρισε τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Αρμενίας να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ως υποψήφιος για την προεδρία, ο Ομπάμα, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων γενοκτονία, αλλά την Παρασκευή έκανε λόγο για «θηριωδίες».

"Πριν από 94 χρόνια, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του 20ού αιώνα», ανέφερε ο Ομπάμα σε μία δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από το Λευκό Οίκο. «Κάθε χρόνο, σταματάμε για λίγο για να θυμηθούμε τα 1,5 εκατομμύρια των Αρμενίων που στη συνέχεια σφαγιάσθηκαν ή πορεύθηκαν προς το θάνατο κατά τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Παρά την προσεκτική επιλογή των λέξεων, ο Ομπάμα δήλωσε πως η θέση του για τους σκοτωμούς δεν έχει αλλάξει. «Έχω κατ' επανάληψη αναφέρει την άποψή μου για το τι συνέβη το 1915 και η άποψή μου δεν έχει αλλάξει», είπε. «Στόχος μου παραμένει η επίτευξη της πλήρους, ειλικρινούς και δίκαιης παραδοχής των γεγονότων».

Η Τουρκία και η Αρμενία δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από έναν αιώνα εχθρότητας, η οποία έχει τις ρίζες της στη σφαγή και τον εκτοπισμό των Αρμενίων το 1915 που η Αρμενία υποστηρίζει ότι ήταν γενοκτονία.

"Υποστηρίζω επίσης σθεναρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Αρμενίας να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις τους», είπε ο Ομπάμα. «Υπό ελβετική αιγίδα, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο και έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση. Επιδοκιμάζω αυτή την πρόοδο και τους προτρέπω να εκπληρώσουν αυτή την υπόσχεση».

Οργανώσεις Αρμενίων Αμερικανών επέκριναν τον Ομπάμα επειδή δεν τήρησε μία προεκλογική υπόσχεση να επιμείνει στο χαρακτηρισμό της γενοκτονίας. «Ενώνω τη φωνή μου με αυτή όλων των Αρμενίων Αμερικανών για να εκφράσουμε την έντονη απογοήτευσή μας για την αποτυχία του προέδρου Ομπάμα να τιμήσει την επίσημη θέση του να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία», είπε ο Κεν Χατσικιάνς, επικεφαλής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής.

«Η σημερινή δήλωση του προέδρου συνιστά μια υποχώρηση από τη δέσμευσή του και ένα πισωγύρισμα στη ζωτική αλλαγή που είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει στο πώς η Αμερική αντιμετωπίζει το έγκλημα της γενοκτονίας».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: