Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Εβδομάδα 4 Ημερών Ζητούν Τώρα και οι Βιομήχανοι με Αλλαγή Γραμμής από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ

Η κρίση που πλήττει τη χώρα είναι κυρίως η χρεοκοπία του μοντέλου της υπερκατανάλωσης των τελευταίων ετών και γι΄ αυτό οι συνθήκες εξόδου από την κρίση θα είναι μάλλον βίαιες: οι πιέσεις που ασκούν τα μέλη του ΣΕΒ προς τον Σύνδεσμο για αποδοχή του ελαστικού ωραρίου εργασίας αλλά και για γενικότερη αναθεώρηση του εργασιακού πλαισίου εμφάνισαν αποτελέσματα, μάλλον δυσάρεστα για τους εργαζομένους, αφού χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας και της μείωσης των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων σε μια επιχείρηση, στο περιθώριο της ημερίδας «Η κρίση που μας απειλεί- η κρίση που μας προκαλεί», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου υπό μορφή ανοικτού φόρουμ. Ενα από τα βασικά συμπεράσματα του φόρουμ όμως ήταν ότι στην Ελλάδα ο πυρήνας της κρίσης οφείλεται στη βίαιη χρεοκοπία του μοντέλου της υπερκατανάλωσης. Οπως απεκάλυψε ένας από τους κύριους ομιλητές, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της Εurobank κ. Γκ. Χαρδούβελης , στους παγκόσμιους δείκτες ευημερίας μεταξύ 175 κρατών η Ελλάδα κατέχει την 24η θέση, λόγω κυρίως της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσης τα τελευταία 15-20 χρόνια. Η αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κατανάλωσης (αρκεί να θυμηθούμε την αύξηση πωλήσεων σε κατοικίες, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα- μάλλον οι υψηλότερες στην Ευρώπη) και ακριβώς αυτό το μοντέλο είναι που καταρρέει σήμερα, με ηχηρό γδούπο μάλιστα, αλλά και με απροσδιόριστες συνέπειες στην απασχόληση, στην παραγωγική δομή και στον κοινωνικό ιστό. 

Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τη μειωμένη εργασία με αντιστοίχως μειωμένη αμοιβή τον «καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση την κρίση, πάντα σε συμφωνία με τους εργαζομένους», δυσκολεύοντας ωστόσο με τον τρόπο αυτόν την κοινή γραμμή πλεύσης με τη ΓΣΣΕ που μεθοδικά επεξεργάζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η (μερική έστω) ευθυγράμμιση με τη «γραμμή Μίχαλου» στα εργασιακά, που είναι κόκκινο πανί για τη Συνομοσπονδία, θα δημιουργήσει ρωγμές στην άτυπη συμφωνία κυρίων ΓΣΕΕ- ΣΕΒ που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. 

Κύκλοι της ΓΣΕΕ έλεγαν χθες ότι «η Συνομοσπονδία δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις θέσεις και να καταδικάσει σε ανεργία μεγάλα κομμάτια της βιομηχανίας και μάλιστα με το πιστόλι της ανεργίας στον κρόταφο, ενώ οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στην κρατική αρωγή αυτή τη δύσκολη ώρα». 

Οσον αφορά τον ρόλο του Δημοσίου, σίγουρα δεν είναι τυχαίο που ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε χθες την πρότασή του για καλύτερη διαχείριση των εργοδοτικών εισφορών, που ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 35 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και την πρόταση που έχει κατατεθεί από κοινού με τη ΓΣΕΕ για αυτοδιαχείριση των κονδυλίων του ΛΑΕΚ ύψους 200 εκατ. ευρώ- να τα διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι και όχι ο ΟΑΕΔ για προγράμματα εκπαίδευσης και επιδότησης ανέργων. 

Για τη φράση «με το πιστόλι στον κρόταφο» ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε ότι και οι επιχειρήσεις έχουν τεράστιο πρόβλημα, αν και παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες καταχρήσεις από εργοδότες αλλά αυτές δεν είναι ο κανόνας. 

Για την αύξηση 5,5% που πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις από τον Μάιο στους εργαζομένους είπε ότι, αν και το κόστος είναι δυσβάστακτο, εν τούτοις θα τιμήσει ο ΣΕΒ την υπογραφή του. Στην κύρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα του φόρουμ επεσήμανε ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί μέτρα λιτότητας όταν ζητούνται από ένα αναξιόπιστο κράτος, ενώ η κοινωνική σιγουριά και η ελπίδα δεν προσφέρονται πια σε κομματικές συσκευασίες». 

Στο φόρουμ παρουσιάστηκε πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η ΜRΒ Ελλάς τον Απρίλιο του 2009 σύμφωνα με την οποία το 60,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κρίση είναι βαθιά και θα διαρκέσει πολύ, το 33,7% επιρρίπτει ευθύνες για την κρίση στη σημερινή κυβέρνηση, το 32,3% στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στις διεθνείς τράπεζες το 23,6% και στις ελληνικές το 21,4% και στα ελληνικά ΜΜΕ το 21,7%. 

Ο εκσυγχρονισμός και η έξοδος από την κρίση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξουν τολμηρές αλλαγές και βαθιές τομές, ακόμη και με το ενδεχόμενο να πλήξουν κάποιους, όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων πολιτών (76,9%). Εξάλλου, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, το 80,2% των πολιτών ταυτίζεται με την άποψη ότι η σημερινή κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που υπήρχαν για δεκαετίες ως σήμερα. 

Το 25,3% θεωρεί ότι συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της κρίσης οι ίδιοι οι πολίτες, η κυβέρνηση το 17,5% και η Ευρωπαϊκή Ενωση το 16,6%. Ως λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση προτείνονται οι αλλαγές στις δομές (47,5%)- δημοσιονομική και φορολογική ανασυγκρότηση, το ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων και αρχών για το τραπεζικό σύστημα -, η υιοθέτηση μέτρων στήριξης πολιτών και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων (30,1%) και η αλλαγή πολιτικής (11,1%).

το βήμαOnline

Νυκτερινός Επισκέπτης

Κύριοι  Του ΣΕΒ μας Δουλεύτε "ψιλό Γαζί" ,

μήπως η κρίση είναι το Πρόσχημα........για την  καθιέρωση νέων σχέσεων εργασίας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: