Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του ΝΑΤΟ…

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Κάποιοι, με αφορμή την κρίση στον Καύκασο, προβλέπουν «επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο». Κάτι τέτοιο, όμως, παρά την κλιμάκωση που υπάρχει σήμερα και τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που ανταλλάσσονται εκατέρωθεν, είναι απίθανο να συμβεί. Και να γιατί:

H Ρωσία διαθέτει, αυτή τη στιγμή, ένα πολύ δυνατό «ατού»: Την εξάρτηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμενων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, από τη ρωσική στήριξη. Πράγματι, μετά και την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν, η μόνη δίοδος ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είναι από το Ουζμπεκιστάν και το Τανζικιστάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο της Σαγκάης: μια - άτυπη επί του παρόντος - συμμαχία, όπου πρωτοστατούν η Ρωσία και η Κίνα. 
Το Σύμφωνο της Σαγκάης παίρνει όλο και περισσότερο χαρακτήρα αντι-ΝΑΤΟϊκό τα τελευταία χρόνια. Και το Ιράν συμμετέχει ως «παρατηρητής»... 
Οι ΝΑΤΟϊκοί, λοιπόν, βρίσκονται ήδη περικυκλωμένοι από εχθρούς μέσα στο Αφγανιστάν, κι αν κλιμακώσουν την κρίση με τη Ρωσία, κινδυνεύουν να βρεθούν αποκομμένοι απ’ όλα τα γειτονικά κράτη. Προοπτική, αληθινά εφιαλτική για ολόκληρο το ΝΑΤΟ…
Όταν λέει η Μόσχα ότι «δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα υποφέρει αν συμβεί κάτι τέτοιο», υπονοεί ότι το ΝΑΤΟ έχει περισσότερο ανάγκη τη Μόσχα (στο Αφγανιστάν) απ’ ότι έχει ανάγκη η Μόσχα το ΝΑΤΟ (οπουδήποτε). 
Αν το ΝΑΤΟ κλιμακώσει κι άλλο (σε βάρος της Ρωσίας) στον Καύκασο, τότε η Ρωσία θα κάνει το επόμενο βήμα: θα τους «κλείσει τη στρόφιγγα» στο Αφγανιστάν. Και τότε η ζημιά που θα υποστεί η Ατλαντική συμμαχία (στην πρώτη και μοναδική επιχείρησή της εκτός Ευρώπης) θα είναι χωρίς προηγούμενο. 
Το ισχυρότερο – και ακαταμάχητο – «ατού» της Ρωσίας δεν βρίσκεται στον Καύκασο, βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Όπου βρίσκεται σήμερα και η «αχίλλειος» πτέρνα του ΝΑΤΟ… 
Κι όποιος είναι «ανοικτός» σε τόσα μέτωπα, δεν συγκρούεται με εκείνον από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωσή του στο πιο επισφαλές από τα μέτωπα αυτά. 
Οι αντίπαλοι της Ρωσίας απειλούν τους Ρώσους με «αντίποινα» (στο… Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου και στο G-8!), όταν γνωρίζουν καλύτερα ότι χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας στο Αφγανιστάν οι δυνάμεις τους εκεί θα καταρρεύσουν. 
Κάποτε το Αφγανιστάν υπήρξε «το Βιετνάμ» της ΕΣΣΔ. 
Τώρα κοντεύει να γίνει «το Βιετνάμ» ολόκληρου του ΝΑΤΟ. 
Ο μόνος που μπορεί να το αποτρέψει αυτό είναι η ίδια η Ρωσία. Γι’ αυτό κι έχει «το πάνω χέρι» στην σημερινή αναμέτρηση. 
Και γι’ αυτό είναι πιθανότερο να υπάρξει εκτόνωση και συμβιβασμός μάλλον, παρά «επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: