Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Αψηφώντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους, η Ρωσία αναγνώρισε Επισήμως Χθες την Ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας

Αψηφώντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους, η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως χθες την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία. Την ιστορική αυτή απόφαση έλαβε ομόφωνα το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας υπό τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ- παρόντος φυσικά και του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν φοβάται αλλά και δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. «Δεν μας φοβίζει τίποτε,ούτε η προοπτική ενός Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν την επιθυμούμε... Στην περίπτωση αυτή όλα εξαρτώνται από τη θέση των εταίρων μας» είπε ο κ. Μεντβέντεφ, προσθέτοντας με νόημα ότι, «αν στη Δύση επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν την αιτία της απόφασής μας».
ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ

Μικροσκοπική χώρα, με πληθυσμό μόλις 70.000 κατοίκων, αποσχίστηκε από τη Γεωργία το 1991-92 έπειτα από σκληρή σύρραξη, στην οποία- παρά τη ρωσική υποστήριξη- σκοτώθηκε σχεδόν το 10% των κατοίκων της. Η πλειονότητα των Οσετών αποτελεί ξεχωριστή εθνότητα, με διαφορετική γλώσσα, ήθη και έθιμα από τους Γεωργιανούς. Οι Γεωργιανοί καταγγέλλουν τον ηγέτη των Οσετών Εντουαρντ Κοκόιτι για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, καθώς και στενή συνεργασία με διάφορες μαφίες.
ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Πολύτιμη γεωπολιτικά για τη Ρωσία, χάρη στην εκτεταμένη ακτογραμμή της στη Μαύρη Θάλασσα, η Αμπχαζία των μόλις 8.432 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 340.000 μουσουλμάνων και τουρκόφωνων κατοίκων ξεσηκώθηκε κατά της Γεωργίας και του εθνικιστή ηγέτη της Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια. Στον πολυετή πόλεμο σκοτώθηκαν αναρίθμητοι άμαχοι- οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10.000-30.000 νεκρούς, ανάλογα με την πηγή. Περίπου 250.000 Γεωργιανοί της Αμπχαζίας εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την ήττα του γεωργιανού στρατού το 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια: