Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
15/8/2008 μ.Χ.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
«ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ»!!!
Στο Βουκουρέστι υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ πάση θυσία, μέχρι τη λήξη της θητείας Μπους

15/8/2008
Δυναμική απάντηση στην είσοδο της Ρωσίας στη Ν. Οσετία, πρέπει να δώσουν οι ΗΠΑ, με άμεση ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ζητά με άρθρο του στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν στις 11 Αυγούστου, συνεργάτης-αναλυτής του Κέντρου Υπερατλαντικών Σχέσεων της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Τζον Χόπκινς, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα απέκλεισε τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ, όχι μόνο για το όνομα, αλλά και για το χατίρι της φίλης της Ρωσίας και γι΄ αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν τώρα αμέσως, χρησιμοποιώντας κάθε τέχνασμα για να κάμψουν τη Αθήνα, όπως το να ενταχθούν τα Σκόπια έστω και με το όνομα FYROM στη Συμμαχία επειγόντως, και η Τουρκία – σε μια άλλη κίνηση διπλωματικού αποπροσανατολισμού - να αποσύρει τους ατέλειωτους ενοχλητικούς για την Ελλάδα αστερίσκους από τα Νατοϊκά έγγραφα, όπου υποσημειώνει διαρκώς ότι εκείνη αναγνωρίζει τα Σκόπια σαν “Μακεδονία”!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Αναλυτικότερα, ο Edward P. Joseph, σχετικά με την «επίθεση» της Ρωσίας στη Γεωργία γράφει «τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της» και τονίζει πως «είναι επιτακτικό για τη δύση να μεταβιβαστεί ένα σαφές και πειστικό δημόσιο μήνυμα…..Αλλά τι είδους απάντηση είναι διαθέσιμη;» αναρωτιέται, για να καταλήξει τελικά:
«Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα αποτελεσματικό, αν και έμμεσο, όχημα να μεταβιβαστεί ένα μήνυμα, υπό τον όρο ότι η Ουάσιγκτον θα το ενεργοποιήσει γρήγορα. Η λύση είναι για το ΝΑΤΟ να προσκληθεί η “Μακεδονία” να ενταχθεί στη Συμμαχία. Η “Μακεδονία” μπορεί να βρίσκεται 1.200 μίλια στο νότο της Γεωργίας, αλλά ο γείτονάς της είναι το Κόσσοβο - το νεοσύστατο κράτος, του οποίου την πρόσφατη ανεξαρτησία έχει εκμεταλλευτεί η Ρωσία, για να αυξήσει τις εντάσεις στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
Και η “Μακεδονία” και η Γεωργία απογοητεύθηκαν στη Σύσκεψη κορυφής Απριλίου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αντί να δοθούν οι επίσημες προσφορές της ιδιότητας μέλους, κάθε ένας έλαβε μόνο τη ρητορική υποστήριξη από τη Συμμαχία. Για τη Γεωργία, αυτό οφειλόταν στον ευρωπαϊκό φόβο τη Ρωσία. Στην περίπτωση της “Μακεδονίας”, η πικρή αντίθεση από την Ελλάδα ήταν η αιτία. Εκτός από τις αντιρρήσεις στο όνομα της “Μακεδονίας”, η Αθήνα έχει επίσης τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα και την κάποτε προστατευόμενή της, Σερβία. Ελληνικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν ενθαρρύνει επίσης την Αθήνα για να πάρουν μια τέτοια σκληρή γραμμή.
Με το να προσκαλέσει τη “Μακεδονία” μέσα τώρα, το ΝΑΤΟ θα έστελνε ένα καταφανές τριμερές μήνυμα στη Ρωσία. Κατ' αρχάς, θα ανήγγελλε στη Μόσχα - και στο Tbilisi και τους γείτονές του - ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχιστεί στην πορεία της διεύρυνσης, και δεν θα αφήσει spoilers από μέσα από ή έξω από τη Συμμαχία να αποτρέψουν τη διαδικασία. Δεύτερον, θα έστελνε ένα μήνυμα από τα Βαλκάνια στον Καύκασο για την ακεραιότητα των μικρών κρατών.
Τέλος, η Μόσχα θα έπαιρνε επίσης ένα σαφές σήμα για τη δυτική αδιαλλαξία για τις “ψυχρές συγκρούσεις”, είτε στη Γεωργία είτε στο γείτονα της “Μακεδονίας”, το Κόσσοβο, όπου η Ρωσία υποστηρίζει πιστά εκείνους τους Σέρβους που αντιτάσσονται στο νέο κράτος.
Πώς να πειστεί η Ελλάδα ότι η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο σημαντικό από το όνομα του γείτονά της; Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μπορεί να προσκολληθεί σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ακόμη και η αντιπολίτευσή του μπορεί να δει ότι τη παγκόσμια κατάσταση έχει αλλάξει. Επιπλέον, υπάρχουν άφθονοι τρόποι για την Ελλάδα να σώσει το γόητρό της. Στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας που υπέγραψε η Αθήνα το 1995, η “Μακεδονία” μπορεί να αναγνωριστεί με το προσωρινό όνομά της - η “πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” - μια ταπεινωτική αναφορά για τα Σκόπια, αλλά αποδεκτή σαν το τίμημα για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν από την Τουρκία να πάψει την προσέγγιση “stick-in-the-eye” με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα. (Στην ενόχληση της Ελλάδας, η Τουρκία εμμένει σε χρησιμοποίηση ενός αστερίσκου σε όλα τα έγγραφα του ΝΑΤΟ, αναγγέλλοντας ότι αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα της “Μακεδονίας”.)
Οτιδήποτε τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει την Αθήνα εμπρός, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ της πρέπει να την ενεργοποιήσουν γρήγορα. Όχι όπως τις ημέρες των δυτικών αεροπορικών μικροτσιμπημάτων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Βοσνία, που η Συμμαχία έμοιαζε τόσο εξασθενημένη. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφφερ, δεν θα μπορούσε να διαμηνύσει τίποτε ισχυρότερο από την έκφραση της «σοβαρής ανησυχίας του» για την κατάσταση στη Γεωργία και την υπόσχεσή του ότι η Συμμαχία «στενά το παρακολουθεί». Τα έμμεσα μηνύματα στη Μόσχα είναι μια καθιερωμένη παράδοση που πηγαίνει πίσω στην κουβανική κρίση των βλημάτων.
Συνδυασμένα όμως με άλλα μέτρα, προσκαλώντας αμέσως τη “Μακεδονία” για να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, είναι ένας άμεσος και διαθέσιμος τρόπος, να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη αντίληψη της Μόσχας για ατιμωρησία, σχετικά με τις ενέργειές της στη Γεωργία» καταλήγει το άρθρο!
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον του βετεράνου Δημοσιογράφου Λάμπρου Παπαντωνίου για λογαριασμό ελληνικής εφημερίδας
(δείτε εδώ) το άρθρο αυτό το μοίρασε στους Δημοσιογράφους το ίδιο το Γραφείο Τύπου της Αμερικανικής Κυβέρνησης, την επομένη 12 Αυγούστου, επικροτώντας και υιοθετώντας έτσι το περιεχόμενό του, άρα τις οδηγίες του σχετικά με τον χειρισμό του Σκοπιανού!
ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του Λάμπρου Παπαντωνίου (βίντεο) αμέσως μετά η Κοντολίζα Ράις στις 13 Αυγούστου, τονίζοντας με χαρακτηριστική βεβαιότητα:
«Η ελπίδα είναι ότι το ζήτημα ονόματος μπορεί να επιλυθεί πολύ γρήγορα τώρα. Έχω μιλήσει με τους Έλληνες συναδέλφους μου και πριν λίγες μέρες είχαμε εδώ (στη Ουάσιγκτον) και “Μακεδόνες” επισήμους. Το θέμα του ονόματος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και αυτό προσπαθούμε να διευθετήσουμε τώρα»!
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΘ Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ
Όπως είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ σημαντικός μήνας, πράγμα που επιβεβαιώνεται τώρα και από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Έτσι αναμένεται η νέα απαράδεκτη πρόταση Νίμιτς, που φέρεται να περιλαμβάνει το ελληνικό όρο «Βόρεια Μακεδονία», με τον οποίο χαρακτηριζόταν ανέκαθεν η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας μας, που κατοικούνταν από ελληνικό αλύτρωτο πληθυσμό, ο οποίος δεν είχε απελευθερωθεί κατά το 1912-13 και υπάρχουν μάλιστα και σχετικά παλαιά υπομνήματα και διαμαρτυρίες γι΄ αυτό προς τους Διεθνείς Οργανισμούς!
ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΓΕΝΝΑΙΩΤΑΤΟ ΑΝΘΙΜΟ ΣΤΗ ΔΕΘ;
Αλλά πριν από κάθε τι η Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός, έχει να περάσει τον σκόπελο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΔΕΘ – ΑΝΘΙΜΟΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ!
Ειδικότερα, πέρυσι, κατά παράβαση της πάγιας εθιμοτυπίας, δεν έγινε στη ΔΕΘ η επίσημη Τελετή Εγκαινίων στο Βελλίδειο, όπου παραδοσιακά γίνεται δέηση, αλλά και ομιλία του εκάστοτε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης… υποτίθεται λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και του πένθους των δεκάδων θυμάτων…
Εάν όμως φέτος επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για σοβαρότατο «πραξικόπημα» και προσβολή της Θεσσαλονίκης, των πολιτών, της ιστορίας και της Εκκλησίας της, που θα ξεσηκώσει κυριολεκτικά τη Μακεδονία ολόκληρη!
ΑΠΟ ΤΟ http://www.noiazomai.net/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ.ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ.ΒΡΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ.