Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Οι Δάλογοι στην Κυβερνητική Επιτροπή

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ (υπουργός Δικαιοσύνης): «Ερευνήσαμε το νομικό καθεστώς και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση της κουκούλας. Εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία με πενιχρά αποτελέσματα. Είναι πιο χρήσιμο να πάμε σε αυστηροποίηση των ποινών για όσους βιαιοπραγούν φορώντας κουκούλα, όπως ισχύει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες». 

ΑΡΓ.ΚΑΡΡΑΣ (γενικός γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου): «Το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, αλλά ότι δεν συλλαμβάνονται όσοι προκαλούν βανδαλισμούς. Τι να τις κάνουμε τις ποινές όταν δεν πιάνουμε κανέναν;». ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης): «Δεν έχεις δίκιο. Υπήρξαν τέσσερις συλλήψεις την Παρασκευή. Και μπορούν να υπάρξουν περισσότερες. Αλλά παίρνουμε το ρίσκο της σύγκρουσης οπλισμένων κουκουλοφόρων με αστυνομικούς;». 

Ι.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (υπουργός Οικονομίας): Πάντως κάτι πρέπει να γίνει γιατί δεν θα μπορούμε σε λίγο να κυκλοφορήσουμε. Να ξαναδούμε το θέμα του ιδιωνύμου. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Οι έμποροι μας βρίζουν, γιατί δεν φτάνει που σπάσανε και πάλι τα μαγαζιά, έχει δημιουργηθεί και ένα κλίμα τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει πρόσθετο κλίμα ανασφάλειας στην αγορά». 

Ηένταση στη συνεδρίαση φάνηκε προς στιγμήν να υποχωρεί, καθώς ο κ. Καραμανλής άκουγε ως εκείνη τη στιγμή αμίλητος, δείχνοντας σαφώς απροθυμία να ανοίξει τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, έχοντας συνεννοηθεί μάλιστα νωρίτερα με τον κ. Παυλόπουλο να μην απαντήσει και εκείνος στις παρατηρήσεις των υπουργών και «ρίξει λάδι στη φωτιά». 

Το θέμα όμως επανέφερε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Μαρκογιαννάκη για την επιλογή του να ανοίξει ξαφνικά και ζήτημα πανεπιστημιακού ασύλου. 

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (υπουργός Παιδείας): «Ισως θα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο το ζήτημα του ιδιωνύμου, ενώ θα πρέπει επιτέλους και η Αστυνομία να γίνει πιο αποφασιστική στις κινήσεις της. Πρέπει να υπάρξει ένα μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ξανά στους κουκουλοφόρους να ξανασπάσουν βιτρίνες και αυτοκίνητα. Δεν έχω καταλάβει επίσης και τις δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη για το πανεπιστημιακό άσυλο. Νόμος υπάρχει, το ζήτημα είναι γιατί δεν εφαρμόζεται και ποιος έχει την ευθύνη της εφαρμογής του». 

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ(υπουργός ΠΕΧΩΔΕ): «Συμφωνώ και εγώ ότι η Αστυνομία θα πρέπει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Εχει δημιουργηθεί ένα γενικευμένο κλίμα ατιμωρησίας στην κοινωνία και φοβάμαι μήπως βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αυτοδικίας από πολίτες που φοβούνται ότι έχουν μείνει απροστάτευτοι. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής ο αστυνομικός, αλλά και η ηγεσία της Αστυνομίας». 

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (υπουργός Αμυνας): «Τα επεισόδια μας χτυπούν στη ραχοκοκαλιά μας. Κινδυνεύουμε να βάλουμε απέναντί μας τους φιλήσυχους πολίτες που αποτελούν και τον πυρήνα της εκλογικής μας βάσης. Δεν μπορώ κι εγώ να κατανοήσω γιατί κρατά τόσο παθητική στάση η Αστυνομία, όταν έχουμε αποφασίσει από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου να προστατεύσουμε τη δημόσια τάξη. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή μας έχει στοιχίσει περισσότερο από όσο πιθανόν να μας στοιχίσουν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

ολόκληρο το Άρθρο στο Βήμα online

Δεν υπάρχουν σχόλια: