Πέτρος Τατούλης:
«Ο λόγος για τον οποίο μπαίνω στη διαδικασία να σου απαντήσω, αν και είναι εμφανής η εμπάθεια σου, αλλά και το ότι ουσιαστικά μονολογείς χωρίς να ακούς τον συνομιλητή σου έχει να κάνει με τη δική μου αίσθηση δημοκρατίας. Όλοι πρέπει να ακουγόμαστε. Όλοι δικαιούμαστε βήμα. Όλοι έχουμε φωνή. Εσένα από ότι αντιλαμβάνομαι δεν σου αρέσει αυτή η εικόνα και νανουρίζεσαι ακούγοντας μόνο τις δικές σου ιαχές.»
Νυκτερινός Επισκέπτης:
Αναρτήσαμε την απάντηση του Πέτρου Τατούλη για την χθεσινή ανάρτηση που αφορούσε τον ίδιο στο ιστολόγιο μας ,για να ακουστεί και η δική του «Ιαχή».
Και για να μην αδικηθεί αφήνοντας την στα «σχόλια» του blog μας, σας την παρουσιάζουμε .
«Όλοι δικαιούμαστε βήμα. Όλοι έχουμε φωνή» Συμφωνούμε απόλυτα .
Κ. Τατούλη μέχρι το απόγευμα θα έχετε την απάντησή μας .
Η επιστολή του κυρίου Πέτρου Τατούλη:
"Αγαπητέ Κωνσταντίνε και Νυκτερινέ Επισκέπτη,
Κατ’ αρχήν, θα σου πρότεινα να διαβάσεις ένα άρθρο σχετικά με το Ισραήλ, δάνειο ενός φίλου (http://www.medium.gr/articles/121060173057266.shtml). Βλέπω ότι αυτό το θέμα σε απασχολεί σφόδρα, σε βαθμό κοσμοθεωρίας.
Έχετε ωστόσο ελαφρώς περίεργη την αίσθηση της ελευθερίας του Λόγου. Αν και καταφανώς κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, θα επιχειρήσω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με αυτά που μου καταλογίζεις.
-«Αυτά τα έλεγε όταν ήταν διορισμένος υφυπουργός;»
Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της υφυπουργίας μου συγκρούστηκα έντονα με το σύστημα. Μην ξεχνάς ότι επί των δικών μου ημερών περατώθηκε η «αμαρτωλή» εκκαθάριση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι κάτι ενδεικτικό. Επίσης γνωστό είναι ότι βρέθηκα απέναντι και στην αλαζονική –ολοκληρωτική συμπεριφορά του γενικού γραμματέα, θεωρώντας ότι είχα χρέος να υπερασπίσω τη σημαία της ηθικής που είχαμε σηκώσει προεκλογικά. Επίσης γνωστό είναι ότι ανέκοψα συμβάσεις που για εμένα δεν πληρούσαν την απαραίτητη νομιμότητα (θα θυμάσαι τις δύο συγκοινωνούσες εταιρείες πατέρα και γιού…). Ας μη λησμονείς ότι ουσιαστικά παρέμεινα στη θέση αυτή ενάμισι χρόνο αφότου η ΝΔ είχε αναλάβει την εξουσία. Σε αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσε κανένας λογικός άνθρωπος ασφαλώς να περιμένει ότι θα γίνονταν θαύματα. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τις δυσκαμψίες, την αδράνεια και την ολιγωρία του συστήματος. Λες ότι τότε όλα δουλεύανε ρολόι. Πότε το είπα εγώ αυτό; Οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές και σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητες. Προσπάθησα ωστόσο να εργαστώ και σκληρά και αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με την δική μου ιδεολογία και οπτική. Οπότε φίλε μου για ποια κακία και για ποια παλιανθρωπιά μιλάς; Είναι απλό. Επιχειρείς να αναλύσεις συναισθηματικά μια κατάσταση που είναι καθαρά πολιτική. Ως εκ τούτου η οπτική σου είναι αποπροσανατολιστική και μπορεί να κατηγορηθεί ως υποβολιμαία.
-«Όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι λάθος, όλοι τα παίρνουν , όλοι πρέπει να παραιτηθούν»
Ποτέ δεν έχω υποστηρίξει ότι όλα είναι λάθος. Στο θέμα του ΟΤΕ για παράδειγμα ήμουν ο πρώτος που παρακίνησε τον πρωθυπουργό να κωφεύσει στις φωνές του λαϊκισμού που εκπορεύονταν μέσα από την ίδια την παράταξη. Η στάση μου, φίλε Κωνσταντίνε, είναι απολύτως συνεπής από την πρώτη στιγμή που άρχισα να πολιτεύομαι. Μην ξεχνάς ότι ο λόγος που οδηγήθηκα στη διαγραφή το 96 από τον σημερινό πρωθυπουργό ήταν η άρνηση μου να καταψηφίσω νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ. Πώς θα μπορούσα άλλωστε να το κάνω αυτό, από τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση υιοθετούσε μια δική μας πάγια θέση; Να αναιρέσουμε τους εαυτούς μας στο όνομα της στείρας αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης; Δεν θα ήταν τίμιο. Οπότε μάλλον λίγο δύσκολα με λες άνανδρο.
Όσον αφορά την ισοπεδωτική/μηδενιστική λογική που μου προσάπτεις, δεν έχεις καθόλου δίκιο. Εκείνο το οποίο τονίζω σε κάθε περίπτωση είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα με τη διαφθορά είναι ότι στις κρίσεις δεν επέρχεται η κάθαρση. Αυτό τι σημαίνει; Διάχυση ευθυνών σε όλες τις κατευθύνσεις, απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Απομάκρυνση των πολιτών από τα κοινά και τον ουσιαστικό διάλογο.
Τέλος, ποτέ δεν υποστήριξα ότι όλοι είναι άχρηστοι ή τα παίρνουν. Επαναλαμβάνω: το σύστημα έχει και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες όμως είναι απομονωμένες. Δείτε τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις. Διατηρείς μια θέση στη βάση κάποιων δημοσίων σχέσεων με τους ισχυρούς, με βάση το πόσο μεγάλη είναι η στρατιά των δημοσιογράφων που έχεις στη δούλεψη σου, με βάση το πόσο καλά μοιράζεις την κρατική διαφήμιση…Αυτά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν , διότι υπάρχουν άνθρωποι που και έργο έχουν να επιδείξουν και σχέσεις με την κοινωνία διατηρούν.
- Για το στέγαστρο της Σαντορίνης
Ξέρεις δυστυχώς τα πράγματα μισά. Η απόφαση για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης ήταν του ΚΑΣ. Θα έχεις ακούσει ασφαλώς ότι πρόκειται για το κορυφαίο όργανο του ΥΠΠΟ, του οποίου βέβαια οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Προσωπικά ωστόσο, από την στιγμή που δεν είμαι παντογνώστης, σεβάστηκα απολύτως τις αποφάσεις του οργάνου (για να μην προτρέξεις να πεις ότι ήταν δικοί μου οι άνθρωποι που διορίστηκαν σε αυτό, ήμουν από εκείνους τους υπουργούς που διατήρησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των διευθυντών του υππο στις θέσεις τους) και μόνο στην περίπτωση που είχα καταγγελία από πολίτη ή άλλο φορέα για μη σύννομη ή εσφαλμένη απόφαση ανέπεμπα το θέμα προς επανεξέταση. Τώρα, όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες, καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσα να σηκώσω στις πλάτες μου ένα έργο που είχε ολοκληρωθεί κατά 90% πριν αναλάβω εγώ σε αυτήν την θέση. Δεν θα ήταν δίκαιο.
-«Παραιτήσου κτλ…»
Φίλε Κωνσταντίνε. Αν καταφέρεις να δεις τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα και όχι υπό το βάρος κάποιας συναισθηματικής φόρτισης θα αντιληφθείς, ότι προσωπικά υπήρξα απόλυτα συνεπείς σε δύο πράγματα. Η κοινωνία το 2004 εμπιστεύθηκε τη Νέα Δημοκρατία με την προσδοκία ότι θα παταχθεί η διαφθορά, θα καλυτερέψουν τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία με τη σειρά της αυτό υποσχέθηκε. Εγώ εμμένω σε αυτήν την προσδοκία και σε αυτήν την υπόσχεση. Οπότε, μάλλον κάποιοι άλλοι πρέπει να παραιτηθούν, που είναι εκτός αυτής της γραμμής.
Και κάτι γενικό. Ο λόγος για τον οποίο μπαίνω στη διαδικασία να σου απαντήσω, αν και είναι εμφανής η εμπάθεια σου, αλλά και το ότι ουσιαστικά μονολογείς χωρίς να ακούς τον συνομιλητή σου έχει να κάνει με τη δική μου αίσθηση δημοκρατίας. Όλοι πρέπει να ακουγόμαστε. Όλοι δικαιούμαστε βήμα. Όλοι έχουμε φωνή. Εσένα από ότι αντιλαμβάνομαι δεν σου αρέσει αυτή η εικόνα και νανουρίζεσαι ακούγοντας μόνο τις δικές σου ιαχές. Θεωρώ ότι με νηφαλιότητα και ωριμότητα μπορούμε όλοι να συζητήσουμε χωρίς τριτοκοσμικές συνωμοσίες, χωρίς κραυγές…όσο για τα περί Δούρειου Ίππου που σου αρέσει να διακινείς, έχω μόνο να πω ότι ωραία τα παραμυθάκια, αλλά κρατάνε λίγο.
Ps. Γιατί σε ενόχλησε η στάση μου στη Siemens Και τον συνάδελφο που ενεπλάκη, από τη στιγμή που βλέπω στο blog σου ότι εξίσου σκληρή στάση υιοθετείς κι εσύ."
1 σχόλιο:
ΝΥΚΤΕΡΙΝΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ,
ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΒΑΖΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΠΟΛΥ(ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΦΥΓΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (ΤΑΤΟΥΛΗΣ Ή ΡΑΤΑΤΟΥΛΗΣ-ΕΞΩ ΟΙ ΚΙΝΑΙΔΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ-ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ-ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ-ΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΔΑΣΗ-Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΘΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ-ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΓΚΜΟΧ ΦΑΓΑΝΑ-ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΝΗΣΤΩΝ-ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΕΚΝΟ ΒΡΟΥΤΕ-ΓΛΕΖΟΣ ΣΑΝΤΑΣ-Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΟΡΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ)ΝΑ ΣΕ ΣΥΝΧΑΡΩ, ΝΥΚΤΕΡΙΝΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσίευση σχολίου