Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Μία Έδρα στο Κόμμα των Πειρατών στη Σουηδία

Το σουηδικό «Κόμμα Πειρατών», το οποίο αξιώνει την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο και την αυστηρότερη περιφρούρηση της ιδιωτικής ζωής, για πρώτη φορά εξασφάλισε έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν τη Δευτέρα τα οριστικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Οι Πειρατές εξασφάλισαν το 7,1% των ψήφων, μια νίκη εντυπωσιακή, δεδομένου ότι είχαν κερδίσει μόλις το 0,6% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2006, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν οκτώ μήνες μετά την ίδρυση του κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές έδιναν στο Κόμμα Πειρατών το 5,5 έως 7,9 τοις εκατό των ψήφων και το αναδείκνυαν ως το πλέον δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18-30 ετών.

Η απήχηση του ανορθόδοξου πολιτικού κινήματος φαίνεται ότι εκτινάχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, έπειτα από τις ποινές φυλάκισης που επέβαλε η σουηδική Δικαιοσύνη σε τέσσερις ιδρυτές του Pirate Bay, ενός από τους δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους για την ανταλλαγή αρχείων κάθε είδους.

«Όταν η ετυμηγορία [του δικαστηρίου] ανακοινώθηκε στις 11 το πρωί [της 17ης Απριλίου) είχαμε 14.711 μέλη. Σε διάστημα μιας εβδομάδας τριπλασιαστήκαμε σε μέγεθος και γίναμε το τρίτο κόμμα της Σουηδίας όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 37χρονος ιδρυτής του κόμματος Ρικ Φαλκβίνκε.

Την εκτίναξη της δημοτικότητας των Πειρατών σχολίασε ο Ουλφ Μπγιέρελντ, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ: «Το Κόμμα Πειρατών εκμεταλλεύεται μια νέα διχοτόμηση στη σουηδική πολιτική, μια διχοτόμηση που αφορά τις πολιτικές ελευθερίες, το ποιος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τη γνώση -δεν πρόκειται για διχοτόμηση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά».

«Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα κοιμούνταν, υποτιμούσαν την πολιτική δυναμική αυτών των θεμάτων» εκτίμησε.

Το Κόμμα Πειρατών, με αδελφά κόμματα σε 20 χώρες, κατέβηκε στις Ευρωεκλογές και στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Ελληνικό Κόμμα Πειρατών Υπό Σύσταση

Την Κυριακή 7 Ιουνίου, ξεκίνησε εκστρατεία για την ίδρυση ελληνικού πειρατικού κόμματος, από «ομάδα νέων δικηγόρων και techies», που δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το κίνημα των πειρατών. Η σχετική σελίδα στο Facebook είναι μια ανοικτή ομάδα, όπου ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος.

Με πρωτοβουλία του σουηδικού κόμματος των πειρατών έχουν συσταθεί ανάλογα κόμματα σε άλλες χώρες: Ήδη υπάρχουν επίσημα «Πειρατικά Κόμματα» σε Πολωνία, Αυστρία, Ισπανία και Γερμανία. Το γερμανικό μάλιστα συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές 2009 ποσοστό 1%, που δεν ήταν αρκετό για μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Όμως, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα των γερμανών συμμετείχε σε ευρωεκλογές και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Andreas Popp δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα (στόχος τους εξάλλουν ήταν το 0,5%).

Αυτόνομα λειτουργούν επίσης «πειρατικά» κόμματα σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Αργεντινή και Φιλανδία.

ndigital.in.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: