Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Εκβιάζει την Ελλάδα η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI)

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Με ένα 68σέλιδο πόρισμα, που επρόκειτο να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI), θέτει ευθέως θέμα αναγνώρισης «μακεδονικής» όπως την αποκαλεί, μειονότητας στην Ελλάδα αλλά και της «μακεδονικής γλώσσας», ενώ καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των «Μακεδόνων», που τα στερήθηκαν λόγω Εμφυλίου.


Η επιτροπή καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει στην αναγνώριση των ενώσεων και της ελεύθερης έκφρασης «Μακεδόνων και Τούρκων» που ζουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «ενώσεις που ψάχνουν εθνική ταυτότητα είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί, ακόμη, στο Ανώτατο Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης Σιδηρόπουλου, για την αναγνώριση του «Σπιτιού της Μακεδονικής Κουλτούρας» και αποκαλύπτει ότι οι εκπρόσωποι «μακεδονικής» μειονότητας έχουν ενημερώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα διάλογο για τη χρήση της «μακεδονικής γλώσσας» στην ελληνική τηλεόραση.

Αγνοώντας τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών, με βάση τις οποίες τεκμηριώνεται ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα και δεν ομιλείται «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, η επιτροπή απαιτεί να εξετασθούν οι κατηγορίες των... «Μακεδόνων», ότι υπήρξε διακριτική συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών εναντίον τους.

Για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, η επιτροπή, παρ' όλο που αναγνωρίζει ότι έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση για την πρόσβαση των μουσουλμάνων στην εκπαίδευση και τον δημόσιο τομέα, εστιάζει την κριτική της στο ότι δεν έχουν απαλειφθεί τα εμπόδια διοικητικής φύσεως για την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, καθώς και ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της εκλογής μουφτήδων και ιμάμηδων από τους μουσουλμάνους της Θράκης.
sisour@orange.fr
«Κατηγορώ» και για Ρομά, μετανάστες και αιτούντες άσυλο

Η Ελλάδα κατηγορείται ευθέως ότι δεν έχει επικυρώσει, ακόμη, το Πρωτόκολλο 12 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που, όπως υποστηρίζεται, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για το ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει, ως ιδιαίτερης μορφής έγκλημα, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Αναφέρονται οι ρατσιστικές επιθέσεις ενόπλων εναντίον Πακιστανών στο Αιγάλεω, ο θάνατος Αλβανού από τρεις Ελληνες στο Βόλο και υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πληροφορήσει, ακόμη, την επιτροπή για την κατάληξη αυτών των υποθέσεων.

Στο πόρισμα αναγνωρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην εργασία, από το οποίο έχουν ήδη επωφεληθεί 11.300 μετανάστες, αλλά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση Κούνεβα, που έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης με βιτριόλι.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι ένοχοι αυτής της επίθεσης, για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ στηλιτεύεται η απραξία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των διακρίσεων στην εργασία.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στους Ρουμάνους, Βούλγαρους και Αλβανούς μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα και στις Φιλιππινέζες που δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί.

Η ελληνική οικονομία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη δηλωμένων εργαζομένων στην Ε.Ε., που αντιπροσωπεύει το 30-50% του ΑΕΠ.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, Αφρικανοί, Αλβανοί, Μπανγκλαντέζοι, Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι και Αιγύπτιοι πέφτουν θύματα διακρίσεων στην αγορά εργασίας και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τονίζει η επιτροπή.

Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων αρνείται να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε παράνομους μετανάστες, με εξαίρεση τους ανήλικους και τα επείγοντα περιστατικά.

Για τους αιτούντες άσυλο η επιτροπή ζητάει ενίσχυση των μεταφραστικών υπηρεσιών και της παροχής νομικής βοήθειας σ' όσους ζητούν άσυλο, καθώς και βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης.

Εκφράζει, τέλος, την ανησυχία της για εκδηλώσεις αντισιωνιστικών πράξεων στην Ελλάδα, όπως οι βανδαλισμοί στο εβραϊκό κοιμητήριο Ιωαννίνων και οι επιθέσεις στο Βόλο, την Κέρκυρα και στη Ρόδο σε μνημεία μνήμης των Εβραίων.

PHGH: Enet.gr

Νυκτερινός Επισκέπτης
Επιταχύνονται πλέον αυτόν τον καιρό πολλές διαδικασίες............................................




Δεν υπάρχουν σχόλια: